
12 apr. CE ÎNSEAMNĂ COMPATIBILITATEA DINTRE PARTENERI ȘI CUM ÎȚI DAI SEAMA CĂ EȘTI COMPATIBIL CU PARTENERUL TĂU ?
Fiecare dintre noi ne amintim de acele relații în care ne-am zbătut precum peștele pe uscat, chinuiți de frustrări și neajunsuri, de tristețe și depresie, fără să avem puterea să ne desprindem de omul cu care lucrurile mergeau mereu de-andoaselea.
Eram atât de orbiți de dorința de-a fi alături de el, de ai aparține, încât nu vedem hăul care se deschide între noi și omul iubit. Dragostea este de cele mai multe ori oarbă și alege după criterii subiective, fără a pune în balanță lucrurile care contează cu adevărat.
Căutările noastre nu țin cont de rațiune, nici de înțelepciune și pierdem din vedere un lucru deosebit de important : compatibilitatea. Compatibilitatea se referă la capacitatea a două persoane de a coexista armonios într-o relație și include aspecte emoționale, intelectuale și de stil de viață, care toate la un loc concură pentru a desăvârși înțelegerea și armonia între cei doi parteneri.

Valorile comune de bază, cum ar fi opiniile despre familie, religie și moralitate, pot avea un impact semnificativ asupra puterii unei relații, pentru că, pe baza acestor opinii se clădește fundamentul relației, respectiv al familiei.
Chiar dacă activitățile comune și interesele comune pot apropia doi oameni foarte mult, în sensul că pot petrece timp de calitate împreună, ele nu sunt neapărat necesare, dar în realitate au rolul de-a cimenta relația.
Deși nu este necesar să aveți doar activități și îndeletniciri comune, dar existența unor hobby-uri comune poate spori conexiunea și plăcerea în relație. Imaginează-ți un partener cu care poți face călătorii împreună, puteți practica un sport împreună, sau vă puteți îndeletnici cu meșteșuguri care vă pasionează.
Imediat dispare plictiseala și plafonarea. Partenerii compatibili au adesea modalități similare de a se exprima și de a rezolva conflictele. Comunicarea eficientă favorizează înțelegerea și intimitatea emoțională.
Pe lângă comunicare un alt element foarte important în ce privește compatibilitatea este modul în care cei doi parteneri se raportează la obiectivele de viață. Alinierea obiectivelor pe termen lung, cum ar fi aspirațiile de carieră, dorința de-a avea copii și preferințele stilului de viață, sunt crucială pentru o compatibilitate favorabilă.
Pe de altă parte, partenerii ar trebui să poată oferi și primi sprijin emoțional într-un mod prin care să se simtă confortabil și să fie satisfăcuți amândoi și aici mă refer la faptul că sprijinul nu trebuie să fie doar unilateral, nu trebuie să vină doar de la unul dintre parteneri și celălalt să fie mereu deservit și să nu servească niciodată.
Dacă aveți un partener cu care de la un timp încoace sunteți într-o relație asumată, încercați să vă evaluați compatibilitatea. Pentru acest exercițiu trebuie să luați în considerare următoarele:
1. Conversații deschise:
Implicați-vă în discuții oneste despre valorile, credințele și obiectivele vieții voastre comune. Acordați atenție domeniilor în care sunteți de acord și discutați de asemenea și aspectele în care sunteți în dezacord.
2. Rezolvarea conflictelor:
Observați cum gestionați fiecare dintre voi dezacordurile. Compatibilitatea înseamnă adesea eficiența cu care puteți comunica și rezolva conflictele. Rezolvarea conflictelor: Observați cum amândoi gestionați dezacordurile. Rezolvarea sănătoasă a conflictelor implică respect, înțelegere și compromis.
Dacă puteți naviga în mod constructiv în conflicte, este un semn bun de compatibilitate. Comunicarea eficientă este crucială în orice relație. Luați în considerare modul în care vă ocupați atât de discuții, conflicte, cât și de exprimarea emoțională. Puteți comunica deschis și rezolva problemele împreună ?
3. Experiențe comune:
Petreceți timp de calitate împreună pentru a explora hobby-urile și interesele comune. Observaţi cum vă bucuraţi de compania celuilalt şi dacă puteţi face compromisuri în privinţa intereselor diferite.
Deși nu este necesar să împărtășiți toate interesele, având unele hobby-uri sau activități comune vă pot consolida legătura. Căutați zone în care vă puteți conecta și vă puteți bucura de timp împreună.

4. Sisteme de asistență:
Reflectați asupra modului în care vă susțineți reciproc emoțional. Te simți înțeles și apreciat ? Te poți baza pe partenerul tău în vremuri grele ? Suport emoțional: Evaluează dacă te simți susținut și înțeles de partenerul tău. Compatibilitatea emoțională implică posibilitatea de a împărtăși sentimentele și de a oferi sprijin în perioadele dificile.
5. Planificarea viitorului:
Discutați despre viziunile voastre despre viitor. Sunt comune sau diferă în mod semnificativ?
Acest lucru poate fi un indicator puternic al compatibilității pe termen lung. Valorile de bază comune, cum ar fi opiniile despre familie, religie, politică și stil de viață, pot avea un impact semnificativ asupra compatibilității pe termen lung.
Discutarea acestor subiecte vă poate ajuta să înțelegeți unde vă aliniați și unde s-ar putea să aveți păreri difere. Discutați despre aspirațiile individuale și comune, cum ar fi obiectivele de carieră, planurile de călătorie și intențiile familiale.
Compatibilitatea în obiectivele pe termen lung vă poate ajuta să vă asigurați că sunteți pe aceeași cale.

6. Compatibilitate fizică și aici ne referim în special la sex:
Aceasta include nivelurile de atracție și intimitate. Este important ca ambii parteneri să se simtă confortabil și mulțumiți de conexiunea lor fizică, cu alte cuvinte să fie potriviți din punct de vedere sexual.
7. Compatibilitate socială:
Luați în considerare modul în care interacționați atât cu prietenii, cât și cu familia. Sunt compatibile vieţile voastre sociale? Vă place să petreci timp unul cu celălalt, vă place să fiți împreună înconjurați de cei dragi ?
8. Adaptabilitate și flexibilitate:
Viața poate fi imprevizibilă, astfel încât capacitatea de a se adapta și de a crește împreună este esențială pentru compatibilitatea pe termen lung. Cum răspundeți amândoi la schimbări și provocări ?
9. Încredere și respect:
O bază de încredere și respect reciproc este vitală. Evaluați dacă vă simțiți amândoi în siguranță în relație și vă puteți baza unul pe celălalt. În cele din urmă, compatibilitatea se referă la cât de bine vă completați reciproc și navigați împreună provocările vieții.