CRĂIASA ZĂPEZILOR – o exploatare inovativă a varietății creative oferite de tricotaje

CRĂIASA ZĂPEZILOR – o exploatare inovativă a varietății creative oferite de tricotaje

Colecția CRĂIASA  ZĂPEZILOR se naște din dorința de-a promova tricotajele care oferă o varietate creativă mult mai colorată decât confecțiile în sine, iar prin combinarea acestora cu țesătura de calitate prezintă o soluție inovatoare de utilizare a acestora. Fiind o lucrare de licență, colecția reprezintă profesiunea mea de credință și întrunește atât creativitatea designerului cât și experiența inginerului textilist specializat în tricotaje-confecții.
Tricotajele oferă lejeritate și comfort la purtare, dar dincolo de asta, în structuri de o frumusețe aparte permit îmbrăcarea lor și în cadrul unui stil glamour, devenind din acest moment elemente ale vestimentației de ocazie. Și de ce nu am putea să le purtăm ca atare ?

Oferind o multitudine de soluții creative, structuri și combinații autentice, tricotajele explodează pe piața industriei fashion cu o nouă imagine, devenind un must-have.

Inginer fiind și studiind moda la început mai mult pe latura ei tehnică, având în primul rând tangență cu realizarea efectivă a produsului textil, am dorit să prezint publicului larg un domeniu care câștigă teren cu o viteză fantastică. 
Colecția este inovativă prin combinarea tricotului ajur care aici se aseamănă cu dantela prețioasă, cu țesături de mătase nobile : voal,satin,tafta,organza. 
Din punct de vedere al fineții de tricotare, s-a lucrat cu două fineți diferite: 5E și 7E. Tricotul ajur pe finețea 5E, imită foarte autentic piesele de îmbrăcăminte croșetate de mână. Firul cu care s-a lucrat este un tape, o bandă care în structura ajur se prezintă ca o plasă tricotată,ca o rețea de elemente unice care se repetă.
Structura repetitivă a elementelor decorative care realizează structura ajur este în analogie cu structura rețelei cristaline a gheții.

Fulgii de zăpadă sunt unici, asemeni ADN-ului uman și prin tehnici optice speciale au fost fotografiați prin microscop, permițând omenirii să le cunoască frumusețea. Fiecare fulg are desenul său uimitor, desenat de cel mai mare Creator care este natura.

Povestea lui Andersen reprezintă un cadru beletristic pe care se brodează tema colecției și oferă linia narativă în care se pot țese elementele create.
Elementele primordiale ale colecției sunt fulgii de nea și sunt reprezentați prin broderii aplicate  cu șnur argintiu peste tricot, sau broderie de mașină. Altele se zămislesc utilizând mileuri croșetate aplicate, care stilizează desenul fulgilor de zăpadă.
Povestea copilăriei noastre, pe care am ascultat-o de atâtea ori, reprezintă fundalul unor piese vestimentare care se adresează unei persoane extravagante, suficient de curajoase să poarte o asemenea ținută la un eveniment special. 
Tricotul utilizat până nu demult doar pentru a confecționa pulovere și jachete necesare vestimentației de zi cu zi, astăzi se poate înnobila și poate deveni o piesă glamour.

Construcția pieselor care formează colecția este preluată din stilul baroc, mai exact roccoco, un stil monumental, iar jocul de volume se realizează prin utilizarea crinolinei și a pernelor pentru șolduri.

Am încercat să folosesc asimetria pentru a sparge convențiile clasice asupra îmbrăcămintei, dar am și creat piese care nu le-am avut până acum în garderobă și anume: rochia-pantalon, care este pe jumătate pantalon cu un crac, iar pe cealaltă jumătate rochie.
Realizarea colecției a reprezentat o provocare atât prin combinarea unor materiale și texturi care nu au fost utilizate în această manieră până acum, dar și prin construcția tiparelor și determinarea tehnologiei de lucru.
Cea mai grea etapă a procesului de creație este transpunerea desenului imaginat de designer pe materialul ales. În cazul meu designerul este identic cu inginerul tehnician care realizează transpunerea și consider că sunt o norocoasă să întrunesc cele 2 persoane.
Fiecare etapă de lucru a avut rolul și ierarhia sa și la un moment dat am văzut verigile lanțului ca elemente de sine stătătoare, care apoi încet-încet au început să se lege și colecția să prindă contur.
Cromatica rece, în nuanțe de argintiu, griuri, alb și mov sunt culorile iernii. Paleta de culori ale unei crăiese care odată ce își scutură mantaua învăluie toate ținuturile cu fulgi de nea, țurțuri și sloiuri de gheață cu bruma și chiciura înghețată, într-un tablou iernatic care iți taie răsuflarea.
Sună puțin idealist,dar colecția este imaginea stilizată a iernii, o adevărată metaforă vestimentară iar mesajul pe care vrea să-l transmită este : ”dacă știi să-i apreciezi frumusețea și iarna iți poate oferi imagini de vis și o atmosferă magică care te îmbie la contemplare…”


%d blogeri au apreciat: