CITY BREAK ÎN ORAȘUL DE AUR , VIA BUDAPESTA- partea II – PRAGA

CITY BREAK ÎN ORAȘUL DE AUR , VIA BUDAPESTA- partea II – PRAGA

Excursia spre Capitala Cehiei a continuat după micul nostru popas la Budapesta,care a fost realmente o încântare… Itinerarul trece prin Slovacia, pe care recunosc că mi-ar fi plăcut s-o vizitez mai amănunțit, dar ținând cont de timpul limitat și dorința acerbă de-a vedea căt mai curând ” orașul de aur ”, am luat-o la picior cât se poate de vioi. În perioada în care am făcut noi această călătorie, autostrada care duce spre Praga era în lucru, prin urmare , am prins lungi porțiuni de drum unde se putea utiliza doar o singură bandă de mers. Acesta a fost unicul inconvenient și desigur faptul că nu am putut face un popas la Bratislava orașul pe care îl mai vizitasem în copilărie și mi-ar fi făcut plăcere să-l mai revăd.
Cazarea noastră care la fel ca în Budapesta s-a făcut prin Booking , a fost la un hotel de 3 stele cu restaurant, unde am putut servi și masa. Condițiile au fost foarte bune și am putut plăti cu cardul fără probleme. Mașina am lăsat-o în parcarea din fața hotelului unde am cumpărat bilet de parcare de la automat cu Euro, pentru durata sejurului nostru. Prețul a fost acceptabil. Mașina poate fi lăsată în parcare și se poate circula foarte bine cu tramvaiul sau cu autobusul. Biletele de tramvai și autobus se procură din stații, de la automate speciale.
Praga este un oraș scump. Cehii știu să-și folosească patrimoniul și să facă bani din el. Totul se plătește și nimic nu este ieftin. Trebuiesc evitate restaurantele din incinta Castelului, sau cele din Piața Orașului Vechi, pentru că au prețuri exorbitante.
Puținele contacte cu cehii nu au fost chiar plăcute, sunt un popor aspru, care nu se sfiește să te ia la împins vagoane dacă le-ai greșit cu ceva. Nu sunt încântați de turiști, sau mai degrabă îi suportă ca pe un rău necesar. În interiorul castelului am cumpărat un anumit tip de itinerar în funcție de banii care îi aveam la dispoziție, bineînțeles unul cu un buget redus și în momentul în care din greșeală călcasem pe un făgaș care n-a fost achitat de mine, doamna de la muzeu a început să urle la mine și să gesticuleze vehement… Bineînțeles că mi-am dat seama că am comis-o,  deși n-a fost intenționat și am încercat să-mi cer scuze în engleză sau germană, dar puțini cehi vorbesc limbi de circulație internațională.
Praga te încântă cu atmosfera sa medievală și puhoiul de turiști, care reprezintă o normalitate a orașului. Praga fără turiști nu ar fi ea; în special asiatici : japonezi și chinezi care își așezau la fiecare pas stativele pentru telefoane și își făceau câte un selfi în minunatele puncte ale orașului.
Înainte de-a păși pe lespezile Podului Carol, o construcție înaltă cu forme ascuțite, specifice stilului gotic iți taie calea. Acesta este Turnul Pulberăriei, care iți va face trecerea spre Podul Carol,  terminat în anul 1400, monumental prin sculpturile sale baroce de pe balustrade, care reprezintă sfinți sau protectori.

Povestea că podul ar fi bântuit se datorează celor 27 de execuții de la începutul sec al XVII-lea. Astăzi podul înlesnește drumul spre Castel și de-alungul balustradelor vezi artiști plastici care execută pe loc portrete turiștilor sau vând peisaje ale orașului, de o reală frumusețe. Alături de pictori, poți admira și munca artiștilor artizanali care execută bijuterii sau diferite podoabe, dar totul este de foarte mult bun gust și valoare artistică, așa cum am aflat pe plan local, artiștii care expun și vând pe Podul Carol sunt selectați de Primăria orașului.

Dacă ești pasionat de istorie,cultură și artă, Praga este locul ideal pentru a te delecta. Primii pași în Praga merită să-i faci în Piața Orașului Vechi unde vei vedea: Orologiul Ceasului Astronomic, Turnul Primăriei, Biserica Sf. Maria din Tym, Casa Dum, Biserica Sf. Nicolae. Biserica Sf.Maria din Tym este cea mai înaltă și impunătoare clădire gotică a orașului vechi.
Ceasul Astronomic este cel mai vechi orologiu funcțional și prezintă la fiecare oră fixă un adevărat spectacol, pe care îl deschide un schelet, care simbolizează moartea, după care ne defilează în fața ochilor cei 12 apostoli. Pe cele două cadrane ale Ceasului Astrologic poți descifra : ora locală, semnele zodiacului, poziția Soarelui și a Lunii pe cer. Lângă Ceasul Astrologic se află Turnul Primăriei înalt de 70m, vechi de peste 600 de ani și dacă cumperi bilete poți urca în turn pentru a contempla panorama orașului. Castelul Praga are o suprafață de 18 acri și este considerat cel mai înalt castel din lume, fiind construit în sec.al IX-lea.

În interiorul cetății se poate achiziționa un tur scurt care cuprinde : Palatul Regal, Bazilica Sf.George, Palatul Rosenberg și Catedrala Sf. Vitus. Pentru bilete la un preț piperat se pot vizita și muzeele care dețin obiecte de Tezaur.

În încinta cetății se găsește ”Ulița Aurarilor ” ( Zlata Ulicka ) , o stradă cu căsuțe colorate ridicate în sec. al XV-lea, care au fost construite ” lunetiștilor”care apărau castelul. Legendele spun că în aceste căsuțe vesele și pitorești stăteau alchimiști, iar una dintre ele i-a servit ca locuință lui Franz Kafka.

Un alt loc de poveste este Manastirea Loreta. Conform legendelor Mănăstirea Loreta este considerată locul în care Fecioara Maria a fost adusă din Palestina, de către îngeri.Clădirea este de o frumusețe arhitecturală aparte, construită în stil baroc, iar în interiorul ei sunt comori neprețuite, un adevărat tezaur de nestemate și diamante, inclusiv celebra piesă din argint masiv și aur, bătut cu diamante și anume ”Soarele Pragai ”.

Dacă tot nu ne-au ajuns frumusețile văzute, merită să faci o plimbare pe Vltava cu ambarcațiuni special amenajate pentru acest scop, la fel merită văzut Cartierul Evreiesc cu magazinele sale de lux, precum și muzeele dintre care noi am văzut Muzeul Național al Tehnicii.
În încheiere aș vrea să mai spun că dacă treci prin Praga nu ai voie să omiți să nu intri într-o mică cofetărie cochetă, specifică orașului. Aceste cofetării au produse executate din materii prime naturale, prăjiturile sunt făcute în condiții de ”acasă” , sunt la prețuri foarte bune și efectiv sunt un deliciu.

Sper că am reușit să redau măcar puțin, vraja specifică a acestui oraș de poveste.



Alena's diary
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.