CAPCANELE PROGRAMELOR DE SLĂBIRE

CAPCANELE PROGRAMELOR DE SLĂBIRE

Articolul de față nu este un tratat de medicină, în schimb e rezultatul numeroaselor diete și regimuri de slăbire prin care eu personal am trecut și prin urmare oferă concluziile pe care le-am tras din aceste experiențe. Natura nu ne-a făcut la fel, diversitatea încântă, dar în acelaș timp este un destin greu pentru cei care genetic sunt predispuși la îngrășare, și care o viață întreagă se luptă cu kilogramele. Cu cât ai trecut prin mai multe programe de slăbire, cu atât șansele de-a suferi de efectul yo-yo sunt mai mari, adică posibilitatea revenirii kilogramelor este mai mare. Am simțit acest lucru pe propria piele și am tras învățămintele de rigoare, târziu zic eu, dar cum este zicala : ” mai bine mai târziu decât niciodată !”
Multe persoane care vor să slăbească fac greșeala imensă de a dori să treacă prin acest proces foarte repede, sunt pregătite să slăbească 40-50 kg în câteva luni, expunându-se unor probleme serioase de sănătate și inevitabil rezultatului dezastruos al îngrășării înapoi, ba chiar mai mult decât a fost greutatea de la care au pornit. Cu ajutorul unui antrenor personal, în 2014 am reușit să slăbesc 50 de kg. Tot procesul s-a derulat foarte rapid, pe baza unor diete hipocalorice și a multor ore petrecute în sala de sport. Prima lună am slăbit 10 kg, a doua lună încă 10 kg, apoi în fiecare lună câte 5, respectiv 4 kg.
Tot programul a durat un an, în care am continuat să mănânc hipocaloric și să fac sport minim 3 ore pe zi.
În acel moment trăind la maxim succesul slăbirii rapide, mânată de adrenalina care mă ținea în viață, continuam zi de zi antrenamentele și dietele, foamea mă însoțea mereu.
Atâta timp cât am avut o motivație puternică, atâta timp cât adrenalina și ambiția nu mă lăsau să mă concentrez la carențele organismului meu și la foame, nu a fost nici o problemă.
După un an în schimb, am început să mă înclin în ambiția mea. Corpul îmi cerea disperat dulciuri, era o senzație devastatoare pe care nu pot s-o descriu în cuvinte. Nu mai aveam nici un echilibru în alimentația mea. Nu mă mai puteam stăpâni și după ce mâncam multe dulciuri, aveam un sentiment de vinovăție și îmi provocam vărsături ca să elimin mâncarea ingerată. În termeni medicali ajunsesem să sufăr de bulimie.
 Între timp din cauza carențelor de vitamine, mi-a căzut aproximativ jumătate din păr și aveam o stare de neputință și constatând că mă îngraș de la o săptămână la alta, am început să sufăr și de depresie. Bineînțeles că în următorul an am revenit la greutatea intiala și din nou nu mai eram în stare să-mi leg șireturile și gâfâiam ca o gâscă, eu care eram în stare să fac înainte și 5 ore de sport pe zi. A urmat o perioadă în care de ciudă mâncam , cam tot ce îmi trecea prin cap, deși eram conștientă că nu pot continua așa. După ce au trecut 2 ani, mi-am dat seama că trebuie s-o iau de la capăt, că nu există altă șansă pentru mine, decât să reiau sportul și dietele, că organismul meu obișnuit cu mâncare puțină și antrenamentele intense , își cere drepturile.
Am reluat programul de slăbire cu un alt antrenor , dar de data aceasta regimul pe care mi l-am fixat a fost mult mai îngăduitor, cu un aport de 1500 de Kcal / zi. Eu zic că de această dată am slăbit sănătos, într-un timp mai lung și cu o dietă mult măi echilibrată. Antrenamentele erau intense și grele, dar m-am obișnuit și le făceam cu strictețe și seriozitate.
Cu toate acestea, odată cu Pandemia și închiderea sălilor de sport, kilogramele au revenit, chiar dacă am încercat să fac exerciții acasă și să mă țin cât de cât de o alimentație sănătoasă. A intervenit și menopauza și cât ai clipi , m-am trezit cu un surplus de 20 de kg. Pentru mine lecțiile au fost foarte aspre și m-au costat atât financiar cât și sănătatea.
 Sunt câteva principii pe care le-am învățat cu strictețe și încerc să le aplic într-un stil de viață, nicidecum într-un regim de slăbire:
  1. Dacă te-ai îngrășat în decursul a câtorva ani, nu te aștepta să slăbești în câteva luni, pentru că rezultatul nu va fi durabil în timp. Acordă-ți timp și răbdare !
  2. Înfometarea nu este o soluție. Cine crede că prin înfometare va reuși să slăbească se înșală amarnic. Trebuie să mănânci în deficit caloric, dar trebuie să ai obligatoriu trei mese principale și 2 gustări pe zi.
  3. Dacă există alimente pe care le îndrăgești foarte mult și chiar nu poți renunța la ele, permite-ți o zi de păcătuială când poți mânca și ce este interzis : ” cheat day ”.
  4. Uită de diete. Tu nu faci dietă ci pur și simplu iți schimbi stilul de viață și mănânci sănătos.
  5. Nu te crampona neaparat de ideea că trebuie să slăbești un număr mare de kilograme. Stabilește-ți planuri mici și realizează-le pas cu pas.
  6. Organizează-ți programul în așa fel încât să poți face consecvent sport, măcar de 4 ori pe săptămână.
  7. Alege o formă de mișcare care iți face plăcere și fă sport cu bucurie ! Că este vorba de Zumba, de cycling sau fitness , este indiferent , importantă este consecvența !
  8. Nu te mai chinui cu diete de înfometare și cu antrenamente istovitoare. Nimic ce iți chinuie organismul nu va aduce rezultate.
  9. Apa este foarte importantă în procesul de slăbire. Obișnuiește-te să ai la tine sticla cu apă mereu, oriunde te-ai afla.
  10. Cântărește-te doar o dată pe săptămână, dimineața, în lenjerie intimă și pe nemâncate !


%d blogeri au apreciat: