CONVERSAȚII DESPRE IUBIRE

CONVERSAȚII DESPRE IUBIRE

Suntem atât de diferiți, nu numai prin trăsăturile noastre fizice, modul în care gândim , sau ne comportăm și trăim, dar până și prin raportările noastre la persoana iubită. V-ați gândit vreodată prin ce formă vă manifestați sau afirmați iubirea ?
O răstălmăciți în cuvinte, o convertiți în acțiuni, sau cadouri, eventual în gesturi și apropiere fizică? Care dintre toate acestea reprezintă cea mai reală demonstrație a afecțiunii voastre față de partenerul iubit? Există specialiști care chiar au dorit să studieze modul în care oamenii interacționează, comunică și se exprimă într-o relație amoroasă.
Frunzărind blogurile și site-urile internaționale despre relații, am găsit ceva cu adevărat interesant pe site-ul : mbgrelationships, un articol scris de Julie Nguyen despre cele 5 limbaje ale iubirii. Așa numitele ” limbaje ale iubirii” sunt 5 modalități diferite de a exprima și primi iubirea în funcție de structura sufletească a fiecărui individ, de educația primită de la părinți, de mediul în care a fost crescut și impactul lui asupra personalității fiecăruia, de scara valorilor și cultura din care provine.

Cele 5 limbaje ale iubirii, așa cum autorul lor le-a descris, sunt : cuvintele de afirmare, timpul de calitate, cadourile primite, actele de serviciu, atingerea fizică.

Faptul că modul de exprimare al iubirii a fost studiat într-un Concept al limbajului iubirii se datorează lui Gary Chapman ( doctor în filosofie ) , care în cartea sa ”Cele 5 limbaje ale iubirii : secretul iubirii care durează” studiază pe-ndelete fiecare limbaj.
– Prima categorie : ” Cuvintele de afirmare ” ale iubirii sunt dovezi verbale ale afecțiunii, incluzând frecvent afirmația- „Te iubesc „, complimente, cuvinte de apreciere, încurajare verbală, foarte frecvent comunicarea digitală prin trimitere de mesaje pe platformele social-media. Nu odată surprindem tineri și adolescenți tastând pe telefoanele lor mesaje către persoana iubită , dar culmea este că, acest lucru se întâmplă la toate vârstele.

Era digitală ne favorizează relaționarea cu persoana iubită, mesajele noastre se transmit instantaneu purtând cu ele afecțiunea pe care o ascundem în suflet. Pentru oamenii care își exprimă prin aceste instrumente iubirea,”scrisul și cititul arată gradul de afecțiune” iar „expresiile îi ajută să se simtă înțeleși și apreciați”.- consideră psihologul Fariha Mahmud Syed.

Comunicarea în acest caz se realizează prin : încurajări, afirmații, aprecieri adresate persoanei iubite, exercitarea empatiei față de aceasta și nu în ultimul rând, faptul că ai răbdarea și concentrarea să îți asculți partenerul cu atenție. Cei care își exprimă iubirea in acest mod, sunt oamenii care te surprind cu o notă sau o răvașă, cu cuvinte frumoase , cu complimente și aprecieri, sunt cei care încurajează persoana iubită des și exprimând sentimente reale.
– A 2-a categorie: Timpul de calitate- Cuplurile la care limbajul iubirii este timpul de calitate, se simt cel mai iubiți când partenerul vrea să petreacă timp cu ei și sunt mereu de acord să iasă împreună. Aceștia iubesc în mod special să asculte, adoră contactul vizual și prezența absolută, acestea fiind semnele distinctive cele mai importante ale relației.
Acest limbaj al iubirii vorbește despre a oferi atenția ta maximă, nedivizată unei persoane speciale, fără să fii distras de televizor, display-ul telefonului sau orice alte interferențe. Prin aceste gesturi demonstrezi persoanei iubite, că este prima prioritate din viața ta și nu te lași abătut sau distras de altceva. Acești îndrăgostiți au o dorință puternică de a petrece în mod activ timp cu celălalt, au conversații semnificative, împărtășind activități recreative în prezența celeilalte persoane – consideră Mahmud-Syed.

Comunicarea în acest caz se realizează prin : conversații neîntrerupte și concentrate, decisiv în succesul relației fiind timpul petrecut împreună. Bucuria în aceste relații o reprezintă crearea momentelor speciale împreună, organizarea micilor plimbări și acțiuni comune, iar evadările de weekend au un rol deosebit de important.

– A 3-a categorie o reprezintă : Actele de serviciu oferite. Dacă limbajul tău al iubirii este ”actele de serviciu” atunci ești încântat când partenerul tău face tot posibilul să-ți ofere o viață mai ușoară. Asta înseamnă să-i faci o supă dacă este bolnav, să-i oferi o cafea dimineața, să duci rufele la spălat în locul lui.
Acest tip de limbaj se adresează acelor perechi care sunt convinse că ”faptele sunt mai importante decât cuvintele”. Decât să audă cât sunt de apreciați, acestor oameni le place mai mult să li se arate acest lucru. Oamenii care se exprimă în acest fel în iubire, sunt cei care apreciază acțiunile de ajutor ale partenerului, menite să le facă viața mai ușoară. Pentru că acești oameni vor să știe că le ești alături , că le ești partener, comunicarea se realizează cel mai des prin : ” te ajut eu…” Ca să ii faci o bucurie, poți să ii duci micul dejun în pat, să-l asiști și să-l sprijini în timpul activităților zilnice.
– A 4-a categorie o reprezintă cadourile. Ele sunt un limbaj direct al iubirii. Te simți iubit când oamenii îți oferă simboluri vizuale ale iubirii- așa cum le denumește profesorul Chapman, nu ne referim aici la valoarea materială ci mai degrabă la cea morală. Cei care preferă acest limbaj, se concentrează asupră procesului de-a dărui : reflectă atent, aleg cu deliberare obiectul care să reprezinte relația și beneficiile emoționale determinate de înmânarea și primirea cadoului.
Cei care preferă acest limbaj sunt oamenii cărora le place să primească ceva atât material cât și spiritual. În timpul acestui proces trebuie mereu să faci o retrospecție interioară, dacă ești individualist îți va fi greu să exerciți această exprimare. Cheia este să oferi lucruri semnificative pentru perechea ta, nu pentru tine- spune Mahmud Syed.
Iddea este să oferi cadouri de calitate, la care nu valoarea efectivă a cadoului să fie importantă ci în special semnificația acestuia ca instrument al exprimării iubirii și eventual să fie un obiect pe care partenerul tău să și-l dorească foarte mult. În acest caz comunicarea se realizează prin tot procesul de căutare, achiziționare și oferire a cadoului, precum și prin recunoștiința celui care îl primește.
– A 5-a categorie este : Atingerea fizică- Oamenii care preferă atingerea fizică ca dovadă a iubirii își doresc semne fizice de afecțiune, săruturi, țineri de mână, îmbrățișările pe canapea, inclusiv sex. Atingerea fizică și intimitatea pot fi incredibil de afirmatoare și pot servi drept o puternică legătură emoțională. Rădăcinile acestui mod de exprimare se întorc în copilărie unde copiii au simțit cu adevărat afecțiunea părinților dacă au fost ținuți în brațe, sărutați și atinși.

De-alungul timpului, oare care au fost cele mai populare limbaje ale iubirii? Chapman a analizat peste 10000 de teste primite online și a observat că în anul 2010 ” cuvintele afirmative” au fost cel mai popular limbaj al iubirii, în timp ce în anul 2018 , pe o aplicație de matrimoniale ” timpul petrecut împreună” a reprezentat cel mai apreciat limbaj. Mahmud- Syed este de părere că acest lucru depinde de: sex, cultură, obiceiuri și de scara valorilor pe care fiecare individ și-o construiește.

Unele limbaje ale iubirii care sunt semnificative în culturile vestice, sunt mai puțin utilizate sau acceptate în cele non- vestice. De exemplu în cultura sud asiatică, a lăuda pe cineva în față, este neplăcut și adeseori nu este bine primit. Expunerea afecțiunii dintre soți în public este un tabu major. A cunoaște limbajele iubirii este un avantaj pentru toți cei care doresc să se lanseze într-o relație și vor ca aceasta să fie una de succes.
Prin intermediul acestei cunoașteri, ai instrumentul necesar pentru a îmbunătăți modul în care te exprimi și comunici cu partenerul tău. Transpunerea acestei științe poate reprezenta cheia succesului în relație, dar nu însumează soluția completă spre fericire.

Dacă ar fi să-mi exprim părerea despre modul acesta de-a pune acțiunile persoanelor aflate într-o relație în categorii, eu sunt de părere că undeva trebuie să iei puțin din fiecare, nu cred că ele se pot limita în granițe foarte concrete.

Cred că trebuie să îți afirmi iubirea prin cuvinte , să îți încurajezi și să-ți sprijini partenerul, să-l ajuți ori de câte ori ai posibilitatea, să-l motivezi și să-i acorzi sprijin moral și material când are nevoie, să petreci timp valoros cu el și să-i acorzi atenția ta totală când vrea să îți comunice ceva, sau pur și simplu, are nevoie să-l asculți.
În ocaziile speciale, când vă sărbătoriți iubirea oferă-i cadouri, prin care să-i aduci la cunostiinta că este iubit și apreciat și să te bucuri de cadourile pe care el ți le oferă.

Dar poate cel mai important, sau una dintre cele mai importante este atingerea, apropierea fizică și hai să recunoaștem, sexul, care vă va oferi momente de plăcere inedite.

Acest limbaj poate să funcționeze ca un punct de plecare, pentru cuplurile aflate într-o călătorie a vieții , pentru a înțelege mai profund exprimarea și comunicarea în relație și pentru a se acomoda mai bine, unul cu celălalt.
Dar munca nu ar trebui să se oprească aici, un cuplu trebuie să lucreze cu răbdare și atenție, în continuu pentru a-și îmbunătăți relația, folosindu-se de toate mijloacele pe care le are la dispoziție.