29 iul. AUTOAPRECIEREA FEMININĂ VS. CEA MASCULINĂ
Toată viața m-am luptat cu propria ființă pentru a-mi câștiga respectul de sine. Poate că nici în familie nu am avut sprijin în acest sens, deoarece mama mea din dorința ei grijulie de-a mă vedea sănătoasă îmi spunea obsesiv că sunt grasă și în acest mod încrederea mea se zdruncina din temelii și mă vedeam cea mai oribilă ființă.
Din păcate majoritatea femeilor se luptă cu sentimentul acesta, cu lipsa autoaprecierii, autorespectului și autoacceptării și din această cauză apar complexele, frustrările și tendința de subevaluare. Cu cât o femeie este mai elevată, mai inteligentă, mai valoroasă cu atât tendința de subevaluare este mai puternică.
Am văzut femei foarte valoroase, inteligente și frumoase acceptând o relație cu bărbați care nu le merită sau se clasează la nivele net inferioare față de femeie.
Ne punem mereu întrebarea, cum este posibil ca o asemenea femeie să accepte o astfel de relație ? Nu se pune în fața oglinzii ?
Nu se autoevaluează corect, are o imagine de sine distorsionată ? În cele mai multe cazuri așa este, femeile au tendința să se vadă mereu sub valoarea lor reală și acceptă avansurile acelor bărbați care cu tupeu forțează nota și le abordează chiar dacă sunt conștienți că s-au aruncat la o pradă mult prea mare față de posibilitățile lor.
Toleranța de sine și implicit cea pe care o simțim față de alții este sentimentul care ne face să înțelegem că avem și slăbiciuni, că nimeni nu este perfect și fără de cusur , că numai în acest mod putem să ne menținem echilibrul emoțional.
Recent mi s-a întâmplat ca unul dintre portarii de la instituția la care lucrez ca ingineră, să-mi trimită cerere de prietenie pe rețelele de socializare.
Am zâmbit în sinea mea, pentru curajul pe care îl are și urmărind și restul cererilor de prietenie care mi s-au trimis, observ că bărbații dacă văd fotografia unei femei drăguțe, fără să studieze cam ce hram poartă ea, se avântă în abordări și inițieri de relații.
Întrebarea este : sunt conștienți că ei nu prea pot oferi mare lucru unei femei care are o anumită educație și nevoia de discuții și activități elaborate și la un anumit nivel ?
Eu cred că bărbații în general se limitează la prima reacție pe care o au și anume atracția sexuală. Văd poza de profil, se simt atrași de femeia respectivă și își încearcă norocul, fără să se gândească că aceasta are școli superioare, că are un anumit standard de viață și că poate este interesată de mult mai mult decât o relație sexuală.
În asemenea situații este foarte importantă imaginea de sine. Se pare că acești bărbați au o imagine de sine supraevaluată, ceea ce caracterizează majoritatea bărbaților, având curajul să abordeze orice femeie, chiar și pe acelea care nu sunt de nasul lor.
O imagine de sine pozitivă poate reprezenta motorul succesului social deoarece îți oferă motivație, determinare, curaj, energie pentru a ține piept tuturor osstacolelor pe care le întâlnești în viață.
În schimb dacă imaginea de sine este negativă, așa cum se întâmplă în cazul multor femei, se întâmplă exact efectul opus, persoana respectivă nu va avea curaj, inițiativă, va spune mereu că ” nu pot ”, ” nu voi reuși”, nu va avea încredere în forțele proprii, astfel atrăgând asupra sa neșansa .
În realitate trebuie să existe echilibru între autoapreciere și autocritică, pentru că uneori dacă balanța înclină prea puternic spre autoapreciere, persoana respectivă poate deveni încrezută, arogantă, va avea un sentiment de superioritate față de ceilalți și va avea tendința să-i desconsidere pe cei din jur.
Așa cum lipsa stimei de sine și abordarea unei imagini de sine negative poate atrage consecințe nefaste asupra comportamentului, autoaprecierea dusă la extreme poate să creeze o imagine nerealistă, falsă asupra propriei persoane, persoana respectivă poate deveni ridicolă.
Nu desconsider pe nimeni și prin faptul că am amintit portarul care îmi trimite cerere de prietenie, nu vreau să-l desconsider ca om.
Mesajul este clar : fiecare dintre noi trebuie să-și cunoască lungul nasului și să aibă o imagine reală asupra propriei persoane și asupra persoanelor cu care se poate înconjura.
O imagine de sine realistă și pozitivă întotdeauna va fi o rețetă spre succes pentru că va determina un comportament motivant și ambițios pentru realizarea obiectivelor propuse.
Din păcate imaginea de sine pozitivă sau negativă, autoaprecierea și autocritica, au rădăcinile în copilărie, în special în atitudinea părinților față de copil. O atitudine exagerat de critică din partea părinților, repetarea obsesivă a unor caracteristici atribuite copilului din partea unuia dintre părinți, sau din partea amândoi părinților, poate afecta imaginea de sine a copilului, transpunându-se asupra vieții sale la maturitate.
Repetarea obsesivă a afirmației ”ești grasă”, ”trebuie să ai grijă ce mănânci”, ”nu ai voie să mănânci dulciuri”, ”trebuie să faci mișcare”, ”nu vezi cum arăți ?!” se imprimă în creierul copilului cu forța unui stigmat care îl va însoți o viață întreagă.
Imaginea ”fetei grase” pusese stăpânire asupra întregii mele percepții asupra propriei persoane și auzind zilnic această afirmație am început să îmi accept condiția și să mă raportez la acest lucru în toate relațiile interumane pe care le-am avut dealungul vieții.
Fiind grasă și fiind conștientă de acest lucru și de faptul că acest lucru este negativ, m-am considerat mereu inferioară colegelor mele și din start am acceptat relații cu bărbați care nu erau de categoria mea. Au trecut ani buni de viață până să înțeleg că trebuie să mă evaluez corect și chiar dacă nu corespund standardelor de frumusețe ale vremii, eu totuși sunt o femeie de calitate cu trăsături frumoase, plăcută și senzuală, nu am nici un motiv să mă consider inferioară nimănui.
Dacă nu găsesc un partener care să fie la nivelul meu, emoțional, intelectual nu trebuie să accept compromisuri de nici o natură. În situația în care o femeie nu este apreciată, din contra prin orice acțiune i se va submina valoarea, este desconsiderată și umilită, este de preferat să rămână singură fără să accepte avansuri din partea nimănui.
Nimeni nu merită acest tip de comportament și prin urmare pentru liniștea sa sufletească pentru armonia sa sentimentală trebuie să se bucure de momentele pe care le poate petrece în compania propriei persoane.