DRAGOSTE VS. ATRACȚIE SEXUALĂ

DRAGOSTE VS. ATRACȚIE SEXUALĂ

Uneori am fi tentați să credem că dragostea și atracția sexuală sunt concepte înrudite, dar dacă stăm puțin să studiem lucrurile, nu este deloc așa. În timp ce dragostea este o afecțiune emoțională profundă, care implică grijă, sentimente de căldură, încredere și dorința de-a oferi fericire și bunăstare ființei iubite, incluzând adesea o legătură emoțională puternică, intimitate și un sentiment de angajament față de persoana iubită, atracția sexuală, este cu totul altceva.
Atracția sexuală se referă la sentimentul de a fi atras de cineva într-un mod sexual sau fizic și implică dorința de-a realiza un contact sexual cu persoana respectivă, sau nevoia de intimitate condusă de atractivitate fizică și dorință sexuală. Iubirea se poate dezvolta în timp, devenind un sentiment din ce în ce mai profund, care trece dincolo de atracția fizică inițială, devenind o iubire stabilă și sigură, care va dăinui în timp.
În schimb, atracția sexuală tinde să fie imediată și bazată pe stimuli fizici sau sexuali, este o dorință pe moment, un imbold sexual nestăvilit, care nu poate fi temperat doar prin atingerea fizică a persoanei, care este subiectul acestei obsesii. Cu toate acestea, dragostea și atracția sexuală pot coexista, se împletesc și se pot completa reciproc în relațiile romantice.

Multe relații încep cu atracția fizică, care în cele din urmă evoluează în dragoste. Alte relații pot începe cu o legătură emoțională puternică, care se dezvoltă într-o atracție sexuală puternică, acea chimie, fără de care nu ar putea exista atracția.

Atracția sexuală poate, sau nu poate să fie însoțită de conexiune emoțională sau iubire. Este important de menționat că dragostea și atracția sexuală pot exista și independent una față de alta.
De exemplu, oamenii pot experimenta dorință sau atracție sexuală fără a simți iubire și invers. În plus, intensitatea și importanța iubirii și a atracției sexuale pot varia de la o persoană la alta și pot fi influențate de preferințele individuale, factorii culturali, experiențele personale și alți factori.

Atunci când există emoția sufletească puternică, iubirea romantică, care nu cunoaște împlinirea prin relația sexuală și rămâne doar la nivelul acelui sentiment sufletesc profund, atunci vorbim de iubirea platonică, cea descrisă de poeți și trubaduri.

Deși nu este posibilă generalizarea reacțiilor tuturor femeilor și bărbaților, totuși în funcție de sex, indivizii se raportează total diferit față de aceste noțiuni. Iată câteva perspective comune, în ce privește atitudinea femeilor și a bărbaților vis-a-vis de iubire și respectiv de atracția sexual.
În cazul femeilor, mereu implicarea emoțională este primordială, doar mai apoi intervine dorința sexuală. Femeile caută dragostea romantică, profundă, o legătură puternică și de foarte multe ori apartenență de bărbatul iubit. Iată care sunt aspectele care domină în cazul femeilor :
1. Legătura emoțională – este întotdeauna mai importantă în cazul femeilor, decât orice altceva. Ele caută să ofere sentimente sincere de afecțiune și la rândul lor așteaptă din partea partenerului, o legătură emoțională puternică și o dragoste romantică.

Ele mereu vor încerca să stabilească întâi relația sentimentală, sufletească și numai după, vor dezvolta atracția sexuală, care va veni ca și rodul iubirii sincere.

2. Încrederea și comunicarea – sunt acele aspecte importante pentru femei, fără de care o relație serioasă și sigură, nu ar putea să existe. Femeile doresc să întemeieze relații cu parteneri de încredere, cu care pot comunica deschis despre problemele individuale, dar și comune, cu care pot discuta despre dorințele lor.
Ele vor să fie ascultate, vor să fie îndrumate cu blândețe și vor să fie tratate cu încredere în problemele comune ale cuplului, indiferent că este vorba despre aspecte financiare, sau dezvăluirea unor dorințe sexuale.
3. Compatibilitate – pentru o femeie, relația nu poate funcționa dacă nu există compatibilitate, dacă ea nu împărtășește valori comune cu bărbatul iubit și dacă nu au obiective de viață similare.
Înțelegerea și comunicarea nu pot exista dacă nu există compatibilitate între parteneri, dacă ei nu au o scară a valorilor comună și dacă nu urmăresc aceleași obiective de viață.
4. Implicare emoțională este un aspect pe care femeile îl așteaptă din partea partenerilor lor. Și această implicare emoțională trebuie să se manifeste prin discuții, prin comunicare verbală, prin acte de altruism și bunătate între parteneri și nu în ultimul rând prin timp de calitate petrecut împreună.
5. Intimitate emoțională – Conversațiile profunde și înțelegerea sunt cruciale pentru femei, conducând la o conectare mai profundă cu partenerul.

6. Sexul și atracția fizică, nu sunt un scop în sine în cazul femeilor, dar există femei care nemulțumite fiind de prestația sexuală a partenerilor lor, caută desăvârșirea sexuală în brațele altor bărbați.

Pentru femei, atracția și dorința sexual, sunt rezultatul implicării emoționale și a stabilirii unei legături sufletești profunde. În cazul bărbaților, balanța înclină puternic spre atracția fizică și dorința sexuală, fiind importante următoarele aspecte :
1. Atracția fizică – la bărbați, atracția inițială se bazează pe aspectul fizic și indiciile vizuale pot aprinde scânteia atracției. Primul impuls, în cazul bărbatului, este aspectul fizic al femeii, care îi atrage și declanșează dorința sexuală.

2. Orientarea spre acțiune – bărbații își manifestă adesea interesul prin acțiune : inițiază întâlniri, sau o urmăresc pe femeia de care sunt atrași. După ce s-a născut dorința sexuală, bărbatul, care este un vânător înnăscut, va alerga după prada lui, până își atinge țelul.

3. Fascinația pentru noutate – unii bărbați pot pune accentul pe noutate și varietate, atunci când vine vorba de atracția sexuală. Bărbații fiind, mereu în căutarea unor lucruri noi.
4. Comunicarea non-verbală – bărbații se pot baza mai mult pe indicii non-verbale, cum ar fi limbajul corpului și afecțiunea fizică, pentru a-și exprima interesul și atracția.

5. Vulnerabilitate emoțională – bărbații se pot simți deranjați în legătură cu vulnerabilitatea emoțională , în special datorită așteptărilor pe care societatea o are față de ei.

Un bărbat trebuie să fie dur, să nu fie sensibil, cam asta așteaptă societatea de la ei, dar cu toate acestea, mulți apreciază conexiunea emoțională și intimitatea în relații și sunt capabili să ofere afecțiune, grijă, atenție și foarte multă emoție persoanei iubite.
Toate aceste aspecte descrise mai sus, sunt observații generale și nu se aplică fiecărui individ în parte. Fiecare experimentează dragostea și atracția în mod unic și există mulți factori care pot contura reacțiile indivizilor, cum ar fi experiențele personale, educația și preferințele individuale.


%d blogeri au apreciat: