COLECȚII CLASICE ȘI ATEMPORALE – SEZONUL TOAMNĂ/ IARNĂ 2023-2024

COLECȚII CLASICE ȘI ATEMPORALE – SEZONUL TOAMNĂ/ IARNĂ 2023-2024

Toamna s-a furișat în casele și inimile noastre, încet, tiptil, aproape neobservat și tot ce am înțeles rapid, a fost că seara se lasă mai devreme, că nopțile și diminețile sunt reci și dintr-o dată trebuie să fii mai atent cum și cu ce te îmbraci. Fashionistele se trezesc la viață și încep să studieze noile trenduri și modul în care percepem din perspectiva modei, sezonul toamnă-iarnă 2023-2024.
Moda sezonului toamnă/iarnă 2023 debutează, ca un omagiu, regretatei designere Vivienne Westwood, existând astfel, o primă nuanță sumbră, care învăluiește această perioadă. Andreas Kronthaler a prezentat un omagiu emoționant regretatei sale soții, Vivienne Westwood, cu o colecție, prima de la trecerea ei în neființă, inspirată în întregime de munca ei de o viață. În notele sale de spectacol, Kronthaler a scris o scrisoare de dragoste brută către Westwood, culminând cu cuvintele: „Mi-ai spus odată că poți lua totul. Lasă-mi pantofii cu platformă, pentru că nu te poți descurca fără ei. Poate cel mai important lucru pe care m-ai învățat vreodată a fost să pun femeia pe un piedestal.”
Vivienne Westwood a lăsat o amprentă incomensurabilă asupra modei, în special citatul care are o viziune asupra viitorului modei : „Cumpărați mai puțin. Alegeți bine. Alegeți durabil. Calitate, nu cantitate. Toată lumea cumpără mult prea multe haine.” A rostit aceste cuvinte la London Fashion Week din septembrie 2013, dar aproape un deceniu mai târziu, ele se aliniază cu tendințele toamnă / iarnă 2023.

Efectele de undă ale unei economii globale în turbulențe creează un curent puternic, unul pe care nici măcar moda nu îl poate încuraja. Astfel se crează o revoltă, în jurul frivolității și excesului și, ca rezultat, mulți designeri și-au pus energia în crearea unor look-uri care reflectă ceea ce poartă de fapt majoritatea femeilor. „Climatul global s-a reflectat pe podium, deoarece designerii au oferit colecții clasice și atemporale”.

Morgane Le Caer, expert în modă și editor de conținut la Lyst, detaliază în continuare: „Prezentând o trecere de la haute-couture la must-have-uri, într-o garderobă capsulă și minimalismul anilor ’90, prezentările de modă, pentru toamnă / iarnă 2023 au marcat revenirea hainelor „purtabile” și au confirmat luxul liniștit ca fiind una dintre cele mai mari tendințe ale anului. ” Înțelegând ceea ce alte colecții nu au reușit în trecut, Saint Laurent, Bottega Veneta, Gabriela Hearst și Ferragamo au elaborat ceea ce vrea femeia nucleară. Privind mai departe de toamnă / iarnă 2023, ce ne rezervă viitorul modei?
Răspunsul este ascuns în lumea inteligenței artificiale și a avatarurilor digitale? Robotică? Poate că viitorul modei este să porți hainele pe care ți le doreșți, să te vezi reprezentată în acele haine și, așa cum și-ar fi dorit Vivienne Westwood, să iubești acele haine atât de mult încât să nu simți dorința sau nevoia de a consuma prea mult. Iată o trecere în revistă a 19 tendințe de modă remarcabile pentru toamnă / iarnă 2023, așa cum au observat experții vogue.com :

1.Concentrați-vă asupra fundațiilor

Așa cum colecțiile de toamnă/iarnă 2023 ne dovedesc, aspectul mai reținut, este cel care face cea mai mare impresie. Luxul reținut, rămâne cea mai râvnită estetică din acest an și, deși există controverse tot mai mari în jurul termenului și a legăturilor sale strânse cu elitismul, designerii se apleacă asupra acestuia și îl îmbrățișează în moduri nemaivăzute până acum. De la ținute cu vestă și blugi până la rochii simple din jerseu, look-uri precum aceasta dau expresiei bine purtate „mai puțin este mai mult”. Paltoanele de la Khaite, Gucci și Erdem, rochiile pe gât de la Tove, Carolina Herrera și Bottega Veneta sunt câteva dintre must-have-urile toamnei/iernii 2023.

2. Supremația genților de mână
Moda este adesea în contradicție cu ea însăși, trecând de la o tendință extremă la alta, între sezoane, deoarece designerii caută să ofere ceva proaspăt. Acest lucru este evident în selecția genților de toamnă / iarnă. Totes au fost la ordinea zilei pentru primăvară / vară, așa că, în mod natural, industria a schimbat lucrurile pentru următoarele câteva luni, aducând în schimb gențile de mână în prim plan. Tendințele genților de mână vin și pleacă, dar un clutch elegant pentru zi sau noapte este surprinzător de atemporal și a fost popular de mai bine de secolul trecut. Scară, formă sau textură sunt adesea exagerate, dar o geantă manuală, aleasă bine, va adăuga un plus de strălucire, ansamblurilor vestimentare inteligente, personalizate, pe care acest sezon le are din abundență.
3. Funda ca accesoriu
În ceea ce privește elementele decorative, fundițele sunt pentru toamnă, ceea ce rozetele erau pentru primăvară. Fixate pe topuri, rochii, genți și pantofi, de la mini cravate la noduri jumbo, este clar că fundițele s-au întors – nu că ar fi dispărut vreodată. Designeri precum Victoria Beckham și Erdem înclinându-se spre estetică prin utilizarea fundelor. Fie că este vorba de elemente grandioase, structurale, cum ar fi rochiile de la Richard Quinn sau panglici plasate delicat, așa cum se vede la Simone Rocha, este clar că fundițele sunt o declarație care merită făcută în acest sezon.
4. Flatează-mă !
În fiecare sezon, avem o tendință de culoare predominantă, acum galbenul untului, este tendința coloristică primordială. Galbenul are un moment de strălucire, spune Remy Farrell, editor de cumpărături la Who What Wear UK. „Uitați de muștarurile punchy și lăsați neonul în anii ’80. Toamna/iarna aceasta ne încurajează să ne relaxăm în nuanțe delicate de galben Zara, una dintre cele mai luxoase nuanțe din paleta pastelată. La urma urmei, ce altă culoare ne face să ne simțim instantaneu mai fericiți doar privind-o? De îndată ce soarele apune într-o altă vară, avem nevoie de revigorarea instantanee pe care galbenul o oferă și, așa cum dovedesc Christopher Kane și Cecilie Bahnsen, îmbrăcarea în straturi înmuiate în vanilie ne ajută să păstrăm bucuria sezonului cald mult mai mult timp (adică până când primăvara revine).

5. Carouri pentru tine

În timp ce există o emoție în descoperirea unei noi tendințe despre care știți că va schimba fața modei pentru un sezon, pe măsură ce îmbătrânim, am ajuns să apreciem fiabilitatea. Carourile au fost în tendințe în fiecare raport de toamnă / iarnă care a fost publicat vreodată. Cu toate acestea, pentru 2023, acestea sunt semnificativ mai puternice decât în sezoanele precedente. Țesăturile de patrimoniu sunt un lucru prețios – dar în amestecuri de culori luminoase și neobișnuite. La Emilia Wickstead, carourile verzi au fost la înălțime, în timp ce unul dintre look-urile preferate ale sezonului este paltonul muștar cu decolteu adânc și pantalonii de piele de la Zimmermann.

6. De-a v-ați ascunselea
Când vine vorba de materiale de luat în considerare pentru sezonul următor, există unul care iese în evidență de restul: pielea. De la cămăși și fuste, până la rochii, pantaloni, jachete și paltoane, pielea a dominat toate cele patru capitale ale modei. „Am văzut mult mai multă piele în acest sezon în comparație cu precedentul și a avut un moment în acest sezon cu stilul”, confirmă Page. „Mi-au plăcut fustele de la Proenza Schouler și Bottega Veneta și paltoanele din piele de la Khaite, Ferragamo și Gabriela Hearst, în special în roșu și vișiniu.”
7. Accesorii supradimensionate
Dacă există un lucru care va face diferența, la toate ținutele, ceva ce este în tendințele sezonului, sunt cerceii. Dintre toate look-urile din toate colecțiile, un punct comun pe care toți l-au împărtășit au fost cerceii de dimensiuni mari. Lacrimile de dimensiuni uriașe ale lui Bottega Veneta au început deja să decoreze lobii celor cunoscuți, în timp ce perlele lui Rokh sunt atât de frumoase încât nu pot fi descrise în cuvinte. Când vine vorba de tendințele bijuteriilor, este rar ca un simplu accesoriu, să fie în centrul atenției. Pentru toamnă/iarnă, designerii s-au jucat cu forme supradimensionate și detalii sculpturale.
8. Era femeilor fatale
De obicei, nu îmbinăm mai multe stiluri împreună, dar când poți purta mai multe haine, ai dreptul să adopți această abordare. Desigur, vorbim despre toamnă / iarnă, iar paletele de culoare se regăsesc în tot ce te înconjoară, dar dacă nu există nimic altceva, acest sezon este o scrisoare de dragoste către negru și toate lucrurile care se întâmplă în umbră. Seducția a fost o temă recurentă pe o multitudine de piste, deși poate este cea mai bine reprezentată în colecția cu latex a lui David Koma sau în creațiile lui Ann Demeulemeester. Într-adevăr, pe o parte erau cizme cu coapsă înaltă, blaturi de sutien și fuste ținute împreună de ace de siguranță. Pe de altă parte, au fost rochii zvelte inspirate din filme, mănuși lungi de operă și paltoane. Indiferent de modul în care interpretați tendința, un lucru este sigur — este timpul să intrați în epoca femme-fatale.
9.Tușeuri plăcute, moi la atingere
Confortul este mai mult decât o tendință, este o stare de spirit. Pentru mulți dintre noi, vibrațiile confortabile pe care le obținem prin purtarea hainelor preferate, ar trebui să se regăsească și în dulapurile noastre în sezonul de toamnă / iarnă. Construcțiile plușate, stratificate, ca niște toasturi, texturi somptuoase, vor oferi confortul termic în serile reci.Texturile de lux, pufoase, au reprezentat foarte mult îmbrăcămintea și accesoriile în acest sezon, adăugând o notă moale, plăcută, a liniilor curate și o ținută elevată liniilor pret-a-porter. Sunt superbe cizmele de catifea albastră ale lui Bally, alături de capele căptușite cu pluș albastru de la Khaite și toate jachetele texturate, supradimensionate ale lui Loewe.
10. Deasupra și dedesupt
Acolo unde este toamnă, există cizme, iar pentru sezonul viitor, cizmele vor fi îndrăznețe, neapologice și sexy, așezate deasupra genunchiului. Mai mult ca niciodată, cizmele cu coapsa înaltă au fost unul dintre stilurile cheie de încălțăminte la Stella McCartney și Isabel Marant, tendința a fost deja îmbrățișată de Rihanna și Rosie Huntington-Whiteley.
11. Clasa Business
Există o tendință și o dorință generală de-a merge îmbrăcat elegant și la lucru.Nu sunt doar blocuri de construcție a garderobei care au crescut în popularitate de când estetica de lux liniștit a devenit virală. Blazere supradimensionate la Saint Laurent și fuste creion de genul Tove și Burberry au condus spre această tendință. De asemenea, recunoaștem tendința la Max Mara și Gabriela Hearst.

12. Linii argintii

Afișarea strălucirilor metalice s-a văzut și în colecțiile de primăvară / vară, acum însă, se pune accentual doar pe argintiu. De la paiete sclipitoare de la 16Arlington, până la lamele topite la Ferragamo și Proenza Schouler, nuanța metalică respiră un suflu de aer curat. Sezonul se lăfăie în accesorii și bijuterii argintii și deși o mare parte din cumpărători preferă auriul, tonurile de argint, conferă oricărei ținute, un aspect curat.

13. Expunere maximă
Oricât de mult ne-am bucurat de renașterea fustei mini, în sezonul trecut, am văzut că designerii de formație nouă, se îndepărtează de micro lungimi la un aspect de seară mai rafinat, combinând rochii și fuste maxi cu paltoane și jachete. O interpretare valoroasă regăsim la Alaïa cu ciocolată-maro, rochiile lungi de la Blumarine și Nensi Dojaka și combinația Diesel cu fustă și cu haina lungă au fost unele dintre siluetele noastre exagerate preferate de pe catwalk.
14. Sub straturi
Eșarfa încorporată, pe care o aruncăm nonșalant peste umăr, a inspirat o nouă tendință de îmbrăcăminte pentru toamnă / iarnă 2023. Fie că este o pelerină ca o pătură sau o haină de lână lungă, noțiunea de împachetare a devenit literală. Așa cum s-a văzut la debutul Burberry, la The Row și Daniel Lee, îmbrăcămintea exterioară a fost somptuoasă în acest sezon, cu căciulițe și eșarfe stratificate pe paltoane.

15. Răspuns punctual

În cazul în care vara s-a caracterizat prin siluetele moi, curbe, mâneci pufoase și margini zdrențuite, iarna vine cu tăieturi curate și croitorie elevate.O notă cheie din colecțiile de toamnă / iarnă 2023, este cămașa care va fi întotdeauna o piesă de rezistență. Eudon Choi adaugă stropi de culoare sau detalii de impact, cum ar fi centurile de talie și manșetele XXL, pentru a ridica statutul de cămașă umilă. O altă abordare sunt tonurile pământești, de la Akris și Prada, care au opțiuni în maro nămol și verde mușchi, care sunt o schimbare de la negrul general.

16. Dă volumul mai tare !
Există un subcurent serios care aduce în scenă materiale precum : tul, satin și tafta la Erdem, Carolina Herrera și Molly Goddard, dezvăluind o abordare ludică în acest proces. Rochii și topuri frumoase combinate cu blugi, sau pantaloni simplificați, aduc straturi de organza la Nina Ricci, Harris Reed sau pliante pufoase la Gucci, așteptați-vă să vedeți o mulțime de piese de rezistență în colecțiile de lux, apoi apărând și pe stradă ca ținute casual.
Chiar dacă supremația colanților este umbrtita în fiecare sezon de cizme, bijuterii, genți și accesorii, totuși, acest lucru se va schimba în acest sezon, deoarece colanții, fie că sunt rețea de pește, moliciune de catifea sau strălucesc în culori vii, de data aceasta vor fi greu de ignorat.

18. Împotriva elementelor naturii

Paltoanele au suferit o metamorfoză pentru a deveni foarte cochete. Ultimii ani au însemnat că plimbările zilnice au devenit obișnuite pentru mulți dintre noi, iar încântarea noastră pentru îmbrăcăminte elegantă, chiar și în adâncul toamnei / iernii, rezistă. Mac-urile de ploaie, pufuleții și paltoanele tăiate în talie, au fost predominante la Christian Dior, Chloé și Burberry.

19. Linii de șofran
Unele tendințe sunt pur și simplu prea impactante pentru a fi retrogradate într-un sezon, iar șofranul este unul dintre ele. O tendință predominantă a culorilor pentru primăvară / vară, în tonuri de roșu vă va însoți și în sezonul de toamnă / iarnă. Red a fost o temă consistentă în colecțiile Stella McCartney și Valentino, oferind un aspect puternic, cu impact ridicat.
Indiferent ce am alege, sezonul toamnă/ iarnă ne oferă nenumărate obțiuni, tratați-le cu curaj și încredere.


%d blogeri au apreciat: