O SEARĂ GLAMOUR LA SATU MARE – FASHION’S NIGHT OUT, AJUNGE LA A XV-A EDIȚIE

O SEARĂ GLAMOUR LA SATU MARE – FASHION’S NIGHT OUT, AJUNGE LA A XV-A EDIȚIE

Casa Meșteșugarilor cu atmosfera ei glamour, a găzduit aseară 18 noiembrie, a XV-a ediție a evenimentului de modă Fashion’s Night Out, care și anul acesta a adus pe scena modei sătmărene, cei mai talentați designeri ai urbei și nu numai, chiar și designeri cunoscuți din țară.
Acest eveniment, are loc an de an prin munca unei doamne frumoase și ambițioase : Kariklea David, care este organizatoare regalului de modă, dar și mentorul frumoaselor manechine de la Trust Models Agency. Cu toate că evenimentele de modă sunt tot mai rare la Satu Mare, cu toate că fiecare dintre noi are tendința să lenevească sâmbăta seara în fața televizoarelor, colecțiile pline de inspirație, creativitate și talent, au scos un număr mare de sătmăreni din comfortul caselor lor, i-au determinat să se îmbrace elegant și să cinstească cu prezența lor, acest grup de 8 designeri care și-au expus creațiile pe catwalk, spre marea încântare a publicului.
Tot evenimentul a respirat un aer de eleganță, datorat în special colecțiilor, care s-au adresat unui public pretențios, dar și a locației superbe, puse la dispoziția designerilor, de către Primăria Municipiului Satu Mare. Am avut un sentiment al lucrului bine făcut, al faptului că tradiția unei meserii care a pus pe masa multor familii și generații din Sătmar, o pâine cinstită, chiar dacă perioada întreprinderilor mari, comuniste a apus, știința și arta meseriașilor care au crescut în pepinierele industriei textile autohtone, este dusă mai departe, cu mare cinste și astăzi.

Deși Satu Mare, a devenit un oraș care oferă mână de lucru industriei constructoare de mașini și industria textilă trece încet în umbră, devenind istorie, nu trebuie niciodată să uităm această profesie, care a dus faima orașului nostru în întreaga țară, dar și în străinătate. Atâta timp cât vor exista oameni talentați asemenea designerilor care și-au prezentat colecțiile sâmbăta seara, există și speranța ca, creativitatea și talentul nu au cum să dispară și an de an, vom avea ocazia să contemplăm cu plăcere creațiile acestor designeri talentați.

Așa cum am fost obișnuiți , prezența elegantă și feminină a Marianei Birtoc ne-a bucurat și în această seară, ea fiind prezentatoarea evenimentului, purtând o rochie de seară superbă, creația designerei Mia Ardelean. Voi prezenta colecțiile în ordinea în care au evoluat pe scenă, încercând să redau sentimentele pe care le-am trăit savurând bucuria vizuală, pe care fiecare piesă în parte, mi-a oferit-o.
1. GLAMOROUS NIGHT DIVA
Colecția designerei Coțan Szilagyi Liana a fost cea care a deschis seara și vă spun cinstit, am așteptat cu nerăbdare acest moment! Colecția a fost prezentată la City Fashion Week la Cluj Napoca, cu o săptămână în urmă și a avut un real success. Lia este un designer care și-a construit în decursul anilor un stil consacrat, pe care îl recunoști imediat, prin atenția concentrată asupra creativității și a detaliilor, migală și acuratețea execuției, care de fiecare dată și cu fiecare colecție, o duce tot mai aproape de perfecțiune.

Stând alături, dimineața la coafor, Lia mi-a mărturisit că odată ce înaintează în vârstă, devine tot mai critică și tot mai severă cu munca ei. Nu iese nimic din mâna ei, fără să treacă prin propriul filtru al exigenței și experienței, în decursul acestei călătorii frumoase a creativității. Și Lia nu s-a dezis de sine, nici în această seară, am văzut pe catwalk eleganța feminină, dusă la cele mai înalte vibrații, libertate, lejeritate, accente rock, prin elementele cu lanțuri aplicate, imitând desenul unui corset pe un sacou, franjuri din lanț la terminația pantalonului, siluete sexy scoase în evidență de decupajele aplicate în zona taliei și a șoldurilor, cape și șepcuțe brodate cu pietre și paiete, scoțând în evidență stilul glamour al colecției.

Construcții arhitecturale tridimensionale, accesorizând corsete de amazoane, totul realizat cu un professionalism și atenție, cu care Lia ne-a obișnuit. Cromatica s-a mișcat în zona a trei culori: negru, roșu, auriu și construcțiile au variat de la rochii mini, pantaloni cu bustiere, pantaloni cu sacouri, culminând cu salopeta cu mâneci lungi până în pământ, brodată cu paiete, prezentată pe scenă de Kariklea David, ținută care a încununat stilul inedit și special al colecției. Dragă Lia, ai fost la înălțime, ca de fiecare dată și mă bucur enorm, că am avut ocazia să-ți admir live colecția. Felicitări !
2. NYMPH
Este colecția semnată de designerul Karra Launi, alias Larisa Cădar, care aduce în lumina reflectoarelor nimfa, această tânără frumoasă, care știe să-și pună în evidență feminitatea prin vesminetele pe care le îmbracă. Larisa Cădar a adus pe scena Fashion’s Night Out, rochiile ei de mireasă cu aplicații de dantelă, rochii de mireasă imitând silueta de sirenă, umeri exagerați în stilul modei anilor 30’, perioadă de glorie a Hollywood-ului, totul brodat cu perle și completat de un decolteu adânc în ‘’V’’ menit să scoată în evidență senzualitatea și feminitatea. Colecția culminează cu o salopetă de mireasă ( salopetele și-au trăit sezonul acesta momentul de glorie ), confecționată din dantelă, voalul miresei de data aceasta este așezat pe umeri și se comportă ca o trenă. Ținuta spectaculoasă, a fost purtată de frumoasa Lara Pfau. În închidere, Karra Launi și-a condus în backstage manechinele, într-o rochie roșie superbă, fiind și designera la rândul ei, o apariție spectaculoasă.
3. MĂRGĂRIT
Este colecția designerei Cristina Mureșan, designera care ne aduce în prim plan frumusețea accentelor folclorice, elemente decorative pe care le găsim în portul popular, elemente de construcție ale costumului popular din Țara Oașului, transpuse cu creativitate, pe canvaua unei ținute moderne a zilelor noastre. Cristina știe să se joace cu diversitatea creativă pe care benzile de dantelă o pot oferi și experimentând cu construcții tridimensionale, de mâneci largi, asemănătoare celor de la cămășile oșenești, construiește un efect vizual, care ne transpune într-o lume a autenticității și originalității.

Doamna Cristina Mureșan este o artistă a migalei și a execuției impecabile, atribute care descriu un profesionalist desăvârșit . Dinamica colecției este reprezentată de contrastele puternice : negru-alb, negru galben, roșu alb și silueta predominantă este cea care pune acentul pe talie, scoțând în evidență feminitatea. Perechile mamă-fiică, acolo unde ținuta mamei se regăsește în miniatură în vestimentația fetiței la diferite vârste, a fost un deliciu al serii. Mulțumesc Cristina Mureșan pentru această experiență vizuală minunată !

4. PRINCESS OF THE NIGHT
Este următoarea colecție a serii, semnată de designera Mia Ardelean, o doamnă specială care are o atenție deosebită pentru calitatea execuției, valoarea elementelor decorative, arhitectura construcțiilor vestimentare și nu în ultimul rând pentru eleganța desăvârșită. Colecția care a avut un real succes, acum o săptămână, fiind prezentată și la City Fashion Week la Cluj Napoca, pune accente pe elemente tridimensionale, cu volum, elemente decorative precum pene, paiete, broderie, aplicații cu paiete, bustiere transparente cu aplicații de dantelă, rochii ajustate pe corp accesorizate cu o fundă din chantung de mătase pe spatele rochiei.
O piesă spectaculoasă este corsetul din catifea neagră cu broderie de paiete aurii, care are partea de sus a corsetului triunghiulară și lungimea lui până la șold, în combinație cu o fustă amplă transparentă, precum și corsetul de Brocard cu fustă amplă de roșu cu negru, cu aplicații de catifea pe balenele corsetului. Piesele create de Mia Ardelean reprezintă ținuta glamour, caracterizată de-o eleganță fină, extravagantă a unei prințese a nopții, o femeie care are curajul să iasă din tiparele consacrate, strălucind în mijlocul unui eveniment monden, unde nu poate trece neobservată.
Profesionalismul, talentul, dragostea cu care Mia își definește fiecare creație, este un stil bine cunoscut, care cunoaște apreciere de fiecare dată. Deliciul colecției a fost reprezentat de fetița Miei, care cu foarte multă eleganță și-a prezentat rochița de prințesă, alături de alte două mici manechine, care au încântat publicul. Colecția s-a încheiat cu rochia roșie, spectaculoasă, de mireasă, cu voal roșu și fustă amplă cu crinolină cu volane dese de tull și corset din satin. Felicitări Mia Ardelean pentru o colecție prețioasă și spectaculoasă !
5. POVESTEA OLGUȚEI este colecția designerei Miha Cîrlugea , cea care mi-a făcut o bucurie deosebită în această seară minunată. Miha Cîrlugea cu stilul ei consacrat, știe să brodeze o poveste, pe care se construiește întreaga colecție. De această dată, Olguța, școlărița care are un talent special, să se mânjească cu cerneală, creând adevărate pete de cerneală care se tranformă în animale magice, precum ‘’pisicuța albastră’’, care va apărea ca un leit motiv al colecției, sub forma unor aplicații, în diferite zone ale veșmintelor : pe spatele jachetelor, în tivul asimetric, într-un colț al fustelor, alături de portretul diafan de femeii care este semnătura artistică a designerei.
Asistăm aici, la o capacitate conștientă de a construi o colecție, urmarind firul unei povești, stabilind o tematică, un stil și o cromatică unitară în tonuri de : arămiu + muștar + albastru de cerneală. Punerea în scenă a colecției, a fost o rezolvare inedită, toată colecția a fost luminată pe scenă și astfel am avut ocazia să contemplăm faptul că este unitară, că fiecare piesă se leagă de cealaltă pe firul poveștii. Pe rând au venit în fața publicului manechinele, care purtau ținute lejere, pret-a-porter pe care iubești să le porți la școală, la serviciu, în timpul liber.
Ceea ce mi-a făcut deosebită plăcere a fost muzica care a reînviat sentimente demult ascunse pentru mine, prin interpretarea rocheriței germane, care mi-a luminat adolescența : Nena, cu piesa Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann, de parcă ar fi vrut să transmită stilul etern în orice spațiu și timp, al pieselor vestimentare care își găsesc locul : Oricum, Oricând și Oriunde ! Superbă colecția, Miha Cîrlugea, felicitări !

6. URBAN GIRLS

Colecția tinerei designer Merkli Evelyn, aduce un suflu tineresc între colecțiile serii, aducând în prim plan spiritul de libertate, bucuria, într-o lume cotidiană, animată de cenușiul orașelor care pulsează sub presiunea vieții contemporane. Evelyn propune 12 pese vestimentare minimaliste, adresate femeii care aduce bunătate și bucurie într-o lume cenușie, ea propune nuanțe de roz, mov, albastru.

Propunerile designerei sunt costumașe tinerești în combinație crem+bleu, cu fustiță mini cu volan, fuste denim, patch work din diferite pătrate din material de blugi vopsit în diferite nuanțe, pardesie twill , rochițe drepte cu paiete în formă de lacrimă, bluză organza mov, cu fundă la gât, jacheta+ pantalon în combinație de mov+verde +maro. Toate aceste piese conferă o ținută plăcută, lejeră, unei femei dinamice, prinsă în tumultul orașelor moderne, răzbătând cu ușuritate și umor peste greutățile cotidiene.
7. GLAMOUR
Este colecția designerei Nicoleta Bura, care a progresat enorm, într-un an de zile, lucru pe care i l-am adus la cunoștiință personal. O femeie extrem de ambițioasă, creativă și talentată Nicoleta Bura învață în fiecare zi, în fiecare zi își perfecționează tehnica de lucru și progresul este vizibil de la an la an. Colecția Glamour aduce pe scena modei sătmărene, rochii de mireasă lucrate cu multă migală și atenție pentru detalii, cu dantele fine, trene brodate cu perle, fustele rochiilor prevăzute cu trene voluminoase, gulere mărite cu paiete și voal, mâneci bufante cu părți care au o lungime până la pământ, rochii cu crinoline cu aplicații de dantelă, lucrate cu migală.

Nicoleta aduce în fața publicului sătmărean, construcții diferite de rochii de mireasă de la linia dreaptă cu guler lărgit peste umeri, brodat cu perle, rochia dreaptă ajustată pe corp, în formă de sirenă, cu decolteu amplu în V cu aplicație fină de dantelă, sau cu mâneci voluminoase căzute de pe umeri, până la rochiile de prințesă, cu fustele ample cu crinoline, fuste cu trenă și bustierele brodate și cusute cu perle și dantelă, atât fără mâneci cât și cu mâneci lungi din dantelă.

Deliciul serii l-a reprezentat rochița de ‘’miresucă ’’ purtată de o fetiță superbă, pe care designera elegantă într-o rochie neagră glamour a condus-o pe catwalk. Mulțumim dragă Nicoleta, succes în continuare !
8. FALLEN ANGELS este colecția care încheie în mod onorabil seara aceasta minunată. Creațiile tinerei designere Andreea Blaga, așa cum ne-a obișnuit designera, au un mesaj de trasnmis și de data aceasta este povestea îngerului decăzut ‘’Lucifer’’ aducătorul de lumină, al cărui nume, este asociat și stelei dimineții.
Colecția a fost prezentată acum o săptămână la City Fashion Week în Cluj Napoca. Andreea propune metaforic, o reabilitare a îngerului decăzut, care trece printr-un process de renaștere, materializându-se de data aceasta, într-un corp de femeie. Piesele vestimentare propuse de Andreea se adresează femeilor îndrăznețe, înzestrate cu mult curaj și încredere de sine, care știu să-și expună senzualitatea și feminitatea, prin forme îndrăznețe, decupaje care lasă pielea la vedere, transparențe, corsete de lac, încărcate cu semnificații ale sexualității femeii dominatoare.

Combinațiile de materiale sunt inedite : voal, piele, mătase, voal, lac și totul accesorizat cu elemente decorative, simboluri din religie, transformându-le într-o nouă viziune: cruciulițe, lanțuri aplicate, suspendate, așezate în diferite zone ale corpului. Sinceră să fiu, pe mine m-a convis, m-a dus cu ea, în această poveste a îngerului, convingându-mă că răul și binele există în noi toți, că acest dualism există în fiecare ființă umană și că întoarcerea spre bine și spre frumos, ne este permis tuturor, doar să vrem să alegem calea cea bună.

8 colecții impresionante, enorm de multă muncă, talent și dăruire, pentru o meserie care se poate face doar cu sufletul. Am înțeles perfect emoțiile colegilor mei designeri și inima mea a bătut la unison cu inima lor, bucurandu-mă pentru succesul din acesta seară și dorindu-le mulți clienți și mult success în continuare, pentru că un designer își atinge scopul, dacă piesele sale vestimentare sunt apreciate și cumpărate.
Iar în ce privește publicul sătmărean, ce îmi doresc pentru noi toți, cât mai multe evenimente de fashion la Satu Mare, să ne bucurăm cât mai mult de frumoasa tradiție a orașului nostru- Satu Mare, un brand al industriei textile autohtone !
Organizatorii spun mulțumiri speciale Primăriei Satu Mare și Casa Meșteșugarilor Satu Mare pentru locația inedită, Florăria Love Garden pentru decorul special, David Vadaș și ATC pentru imortalizarea evenimentului, Anda Ciobanu Make-up Academy Zalău și Boglarka Berkeszi pentru realizarea machiajelor, mulțumiri speciale pentru Buchete dulci by Ioana Mare și Nachbil, precum și echipei din backstage și superbelor manechine de la Trust Models și părinților care susțin această activitate.


%d blogeri au apreciat: