MISS UNIVERSE 2023 – REGULI STRICTE ȘI TIPARE DE FRUMUSEȚE ERADICATE – „ Fiecare are standardele proprii în ce privește frumusețea fizică „

MISS UNIVERSE 2023 – REGULI STRICTE ȘI TIPARE DE FRUMUSEȚE ERADICATE – „ Fiecare are standardele proprii în ce privește frumusețea fizică „

Întotdeauna am crezut în faptul că frumusețea este în ochii privitorului și niciodată nu trebuie să ne cramponăm în așteptările absurde ale unei societăți patriarhale, care vrea să închisteze femeia în niște tipare, reducând la tăcere și răpind dreptul la afirmare, al frumuseților care încalcă standardele impuse. Dar cine sunt aceia care impun standardele de frumusețe ?
Cine poate să ne impună să credem că numai 90-60-90 poate fi considerat frumos și o femeie oversized nu mai este frumoasă, pentru că cineva a hotărât și a impus unei lumi întregi acest lucru ? Se pare că Miss Universe 2023 a adus un aer proaspăt și un suflu mult mai normal și sănătos, în conceptul concursurilor de frumusețe.
Poate dacă trăiam acum patru secole, pe vremea în care Rubens și Rembrandt își pictau capodoperele, cu siguranță că toate femeile plinuțe cu forme ” rubensiene ”, ar fi fost considerate cele mai frumoase femei.

Dar standardele de frumusețe s-au schimbat în fiecare perioadă a istoriei omenirii și au fost dictate de bărbații, care impuneau reguli stricte pentru frumusețea feminină, în funcție de interesele vremii.

O femeie extrem de curajoasă, pe nume Jane Garett, Miss Nepal 2023, pătrunde ca o apariție strălucitoare pe scena concursului, fiind prima concurentă plus size, care participă la această competiție de frumusețe, tapând prin acest gest opinia publică, împărțind fanii concursului în două tabere : susținători înverșunați, cei care au primit cu ovații apariția acestei femei pe scena concursului și haterii care au considerat gestul ei revoltător, impunând în continuare susținerea siluetei fine, care a dominat dintotdeuna concursul.
Am reacționat la fel cu sute de mii de oameni, când am văzut modul în care s-a prezentat Miss Nepal în concurs și eu la rândul meu i-am ținut pumnii și am admirat-o pentru atitudinea încrezătoare și pentru frumusețea, dragostea de viață și încrederea în sine, pe care o radia spre public, reprezentând un model de atitudine pentru toate femeile.

Nu suntem niciuna dintre noi, obligate să ne aliniem în standardele impuse ale unei societăți misogine, capabilă să îmbolnăvească generații întregi de fete tinere și femei, determinându-le să dezvolte boli serioase și comportamente alimentare denaturate, precum bulimia și anorexia, doar pentru a corespunde obsesiv acestor limite de frumusețe impuse.

Apariția Miss Nepal, a devenit virală chiar și în România și pe pagina de Facebook „ El Emigante”, s-a distribuit evoluția lui Jane Garett defilând încrezătoare, într-un costum de baie întreg, metalizat, fiind aplaudată de toți cei prezenți. Filmulețul a adunat aproape 440.000 de vizualizări și s-au făcut peste 1300 de comentarii. Unele persoane au felicitat-o, alții au criticat-o așa cum era de așteptat, iată câteva comentarii dintre cele mai interesante : „Adevărul e că nu e răpitor de frumoasă, dar are un sex appeal ce surclasează orice așteptări! Îmi place teribil încrederea ei, asta arată o asumare a valorii personale și mie oamenii siguri pe ei îmi plac mult.
Între o tipă din asta oversized, dar extrem de încrezătoare în șarmul ei și una care respectă orice stereotip european de frumusețe, dar care e ori frustrată, ori deprimată că s-a îngrășat cu 500 de grame săptămâna trecută… o prefer pe cea oversized!” Alții au scris : „De ce ar trebui o miss să aibă corpul perfect?”, „Doamne ajută, în sfârșit o femeie normală! Felicitări!”, „Din punctul meu de vedere așa arată o femeie frumoasă, cu forme. E superbă!”, „O femeie frumoasă și plină de curaj”, „Fiecare are standardele proprii în ceea ce privește frumusețea fizică.
Te poți vedea bine și așa, și altfel. Însă cea mai mare greșeală a femeilor este să ne denigrăm una pe cealaltă sau să ne înțepăm din cauza aspectului fizic.”. Niciodată nu aș fi scris acest articol, dacă nu aș fi primit un comentariu răutăcios referitor la acest subiect, tocmai de la un artist, un domn care este sculptor și de la care m-aș fi așteptat mai puțin la această atitudine. Iată care a fost părerea lui, despre Miss Nepal 2023 și despre faptul că la concursurile Miss, ar putea avea acces femeile plus size : “ Nu este suficient de slută să merite titlul, dar cel puțin e o dovadă în plus că am luat-o razna cu toții !! “.

Atunci când i-am replicat acestui domn, că frumusețea și modul în care o percepem nu ar trebui încadrată între niște reguli stricte și nu ar trebui să ținem cu dinții și cu unghiile la un stas 90-60-90, prin care s-au nenorocit generații întregi de fete și femei tinere, care s-au îmbolnăvit s-au au dezvoltat obiceiuri greșite alimentare, doar ca să se încadreze în mod obsesiv, în standardele de frumusețe ale vremii : “ N-aș zice să ni se impună că 90-60-90 ar fi frumos, în schimb ni se impune că 150-150-150 e frumos ! Ar fi trebuit să mă aștept la asta !!! ”.

Jane Garrett este fotomodel, are 22 de ani și într-un interviu acordat revistei Hola, înainte de apariția sa la Miss Universe 2023, declară următoarele : „În calitate de femeie cu forme care nu respectă anumite standarde de frumusețe, sunt aici pentru a reprezenta toate femeile”.
Așa cum este de așteptat, ea a mai dezvăluit, că a fost de multe ori criticată pentru înfățișarea ei. „Cu câțiva ani în urmă, eram o persoană foarte nesigură și aveam o stimă de sine foarte scăzută. Acum, mă iubesc, iar asta înseamnă succes pentru mine”, a declarat ea pentru Hola. „Cred că nu există un singur mod de a fi frumoasă, fiecare femeie este frumoasă așa cum este.”, a încheiat ea. Și totuși standardele au câștigat și de această dată, Sheynnis Palacios din Nicaragua a fost încoronată Miss Univers 2023 la punctul culminant al concursului anual de frumusețe, care a avut loc sâmbătă seara,18 noiembrie 2023, în capitala statului El Salvador, San Salvador. Este prima dată când o femeie din Nicaragua câștigă Miss Univers.
Câștigătoarele concursurilor naționale din 84 de țări au concurat la Miss Univers din acest an, evaluate de un juriu care include modelul Halima Aden, vedeta „Queer Eye” Carson Kressley, influențarita TikTok Avani Gregg și două foste câștigătoare Miss Univers, Janelle Commissiong din Trinidad și Tobago (Miss Univers 1977) și Iris Mittenaere din Franța (Miss Univers 2016).Douăzeci de semifinaliști au fost anunțați la începutul procedurilor de sâmbătă seara, în urma rezultatelor competiției preliminare (și a unui vot global al fanilor).
După runda de costume de baie, grupul a fost restrâns la 10 concurente – în urma eliminării primei concurente „over sized” care a ajuns în semifinalele concursului, Miss Nepal, precum și a primei concurente care și-a ales un burkini în loc de costum de baie și anume Miss Pakistan. Runda rochiei de seară a redus din nou numărul concurenților la jumătate.
Apoi au urmat două runde de întrebări și răspunsuri cu subiecte ardente, în urma cărora au rămas doar trei femei în competiție: Palacios, Porsild și Miss Australia, Moraya Wilson.Frumusețea din Nicaragua, intrebată în runda finală, ce persoană ar alege, să petreacă cu ea, o zi din viață, Palacios a răspuns, că ar alege-o a pe filozoafa feministă britanică din secolul al XVIII-lea, Mary Wollstonecraft, despre care a spus că a încălcat granițele și „a dat o oportunitate multor femei”.
Miss Columbia, Camila Avella, și Miss Puerto Rico, Karla Guilfú s-au clasat în primele cinci locuri, în timp ce o altă membră a primelor 10, spanioloaica Athenea Pérez, a fost încoronată Miss Congeniality a concursului. Robin, Miss Pakistan, care s-a clasat în top 20 în competiție, a făcut istorie fiind prima femeie care a reprezentat Pakistanul în acest concurs, deși s-a confruntat cu reacții foarte dure în țara ei.

„Sunt mândră să lupt pentru convigerile mele. Imediat după ce am fost anunțată că fiind noua deținătoare a titlului Miss Univers Pakistan, am primit unele reacții negative, dar vreau să lupt pentru ceea ce cred”, a spus Robin în prezentarea ei ei pentru Miss Univers.

„În ciuda acestor critici, am fost pregătită să înfrunt orice provocări, păstrând în același timp valorile pe care le are tânără pakistaneză modernă”, a adăugat ea. Potrivit biografiei sale, Robin face parte din minoritatea religioasă creștină din Pakistan, care reprezintă aproximativ 1% din populație.
Miss Pakistan nu a fost singura femeie din top 20 care a făcut istorie la Miss Univers 2023. Se pare că acest concurs se va înscrie în istoria concursurilor de frumusețe, ca unul care sparge tiparele, eradică regulile absurde cu privire la vârsta femeilor care au voie să participle și despre statutul lor.

Până acum, limita de vârstă era 18-28 de ani, femeile măritate și cele care au născut deja nu aveau voie să participle. Toate aceste reguli au fost șterse. Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, Miss Universe iese din umba patriarhatului.

Concursul mondial de frumusețe schimbă regulamentul cu scopul de a elimina prejudecățile la adresa femeilor. Până acum regulile consursului impuneau ca doar femile singure, cu vârsta curprinsă între 18 și 28 de ani, care nu au fost căsătorite niciodată și care nu aveau copii, puteau să se înscrie și să participe.
Așa cum am descris mai sus asistăm la o revoluție prin faptul că Miss Nepal, Jane Dipika Garrett, a fost prima concurentă corpolentă care a concurat și seria femeilor care sparg regulile se continuă cu : Miss Columbia, Cămila Avella, a fost prima femeie căsătorită și primă mamă care a fost în competiție de când Miss Univers și-a schimbat regulamentul, în august 2022, iar Miss Portugalia, Marină Machete, a fost prima concurentă transgen care s-a clasat în top 20.

Personal, nu sunt de acord cu participarea transgenderilor în concursurile de frumusețe ale femeilor, dar eu cred că astăzi totul este posibil și barierele frumuseții nu mai sunt închistate în niste reguli stricte.

Cred că nu este frumos ce-i frumos, sau impus să fie, ci este frumos ce ne place și diversitatea este cea care ne încântă și ne bucură.
Foarte multe femei vor elimina complexele, frustrările, vor începe să se iubească pe sine, cqand vor înțelege că frumusețea sparge barierele închistate și își face singură drum, un drum al diversității.


%d blogeri au apreciat: