SEMNALE DE ALARMĂ ÎNTR-O RELAȚIE

SEMNALE DE ALARMĂ ÎNTR-O RELAȚIE

De cele mai multe ori, persoanele aflate într-o relație, mai ales dacă sunt sub influența sentimentelor puternice pentru partener, nu sunt conștiente de acele semnale de avertizare, care pot indica potențiale probleme în relație, sau chiar abuz.
Se lasă duse de val, se lasă copleșite de atracția pe care o simt față de cealaltă persoană și nu observă că aceste semne, nu trebuiesc neglijate, pentru că în timp, ar putea duce la o tragedie. Acordând însă atenție acestor semne, se pot lua decizii clare cu privire la continuarea sau încheierea relației în care te afli.
Cele mai frecvente semne care îți indică, că relația ta a luat-o într-o direcție greșită, ar putea fi:
– Comunicare defectuoasa sau inexistentă : Comunicarea este fundamentul oricărei relații sănătoase. Dacă partenerul tău evită în mod constant conversațiile importante, se închide în sine, sau îți respinge sentimentele, poate indica o lipsă de disponibilitate emoțională sau o lipsă a dorinței de a aborda problemele și de-a discuta deschis despre anumite situații.

Un asemenea comportament al partenerului tău, mai devreme sau mai târziu va duce la nesiguranța ta și la imposibilitatea împlinirii emoționale dintre voi.

Controlul obsesiv al comportamentului tău, din partea partenerului sau a partenerei tale : Un partener care încearcă să-ți controleze acțiunile, te izolează de prieteni și familie sau îți restricționează independența este semnul cel mai explicit că avem de-a face cu o persoană toxică.
Acest comportament poate escalada în abuz emoțional sau fizic și poate dezvolta o relație toxică, care te va ruina din punct de vedere emoțional și sentimental. În momentul în care conștientizezi, o situație de acest gen, în comportamentul partenerului tău, pentru propria ta bunăstare și sănătate îndepărtează-te cât poți și cât de repede poți de acea persoană.

– Gelozie și nesiguranță : Mulți am putea crede că gelozia este o dovadă a iubirii. Da, este normal să te simți gelos ocazional, că atunci când iubești, te temi să nu o pierzi pe persoana care ți-a furat inima, dar gelozia excesivă, sau posesivitatea constantă, pot fi semne de avertizare ale unor probleme mai profunde de încredere.

Aceste comportamente pot duce la modele toxice, lipsă de libertate personală și relații tensionate cu persoanele din afara relației. Asta înseamnă că într-o asemenea relație, partenerul tău încearcă să te izoleze de colegi, de prieteni, de familie, de străini, pentru a nu crea premisele unei situații să interacționezi și cu alte persoane, decât partenerul sau partenera ta.
– Comentarii lipsite de respect și înjositoare : Lângă un om care te iubește cu adevărat și nu te consideră o posesiune a lui, ești o persoană liberă și fericită, fără să depui efort pentru acest lucru. Persoana care te iubește, te eliberează. În schimb, dacă partenerul tău te înjosește, te critică sau te umilește în mod constant, este un semn de avertizare clar.
Dacă, orice ai face și oricât te-ai strădui, nimic nu este suficient de bun, mereu vei primi o critică aspră, mereu îți va fi distrusă încrederea în sine și ți se va fura valoarea. O relație sănătoasă necesită respect reciproc, sprijin și libertatea de a fi tu însuți, fără teama de judecată constantă sau de remarci derogatorii.

– Refuzul de a face compromisuri : Relațiile implică compromis și ambii parteneri ar trebui să fie dispuși să lase de la sine : odată eu, odată tu, în așa fel încât dreptatea să fie la jumătate. Dacă partenerul tău refuză în mod constant să facă compromisuri, ignoră nevoile tale sau insistă să i se facă mereu pe plac, poate indica o lipsă de empatie și un dezechilibru de putere, o desconsiderare totală a nevoilor tale.

– Lipsa de încredere : Încrederea este un aspect esențial al unei relații sănătoase. Dacă partenerul tău îți pune la îndoială în mod constant acțiunile, îți invadează intimitatea, sau refuză să aibă încredere în tine fără motive întemeiate, poate indică nesiguranțe mai profunde sau probleme sincere de încredere din partea sa.
– Agresivitate, furie constantă sau schimbări frecvente de dispoziție : Un partener care manifestă frecvent furie, are schimbări intense de dispoziție sau are un comportament imprevizibil, poate avea probleme de gestionare a furiei sau alte probleme subiacente. Acest lucru poate duce la un mediu instabil și potențial dăunător.
Tactica manipulativă Gaslighting : Gaslighting este o tactică manipulativă, pe baza căreia, un partener te face să te îndoiești de percepția ta asupra realității, memoriei sau emoțiilor. Aceste persoane pot nega sau distorsiona evenimentele, vă pot invalida sentimentele, sau vă pot învinovăți pentru acțiunile voastre, ceea ce vă poate afecta foarte mult stima de sine și sănătatea mentală.
– Lipsa de sprijin și ajutor : Sloganul bine cunoscut al relațiilor de lungă durată este : „ Și la bine și la rău !” Omul iubit ar trebui să fie cel mai important sprijin al tău, în special emoțional în perioadele dificile. Dacă partenerul tău îți subminează sau devalorizează în mod constant obiectivele, visele sau realizările, poate demonstra o lipsă de sprijin și de respect pentru aspirațiile tale.
Dacă partenerul tău te iubește și te stimează cu adevărat, el îți va respecta dorința de-a evolua, de-a-ți realiza visele și se va bucura împreună cu tine, de succesul tău.
– Agresivittaea și violența : Acesta este un semnal de alarmă imediat și sever. Orice semn de abuz fizic, verbal sau emoțional nu trebuie niciodată ignorat sau tolerat. Căutați imediat ajutor dacă vă aflați într-o relație abuzivă.

Amintiți-vă, este posibil ca unul sau două semnale de alarmă, să nu indice neapărat o relație toxică, dar un grup de semne de avertizare sau intensitatea unui singur semnal, ar trebui să provoace o atenție serioasă cu privire la sănătatea și siguranța relației.

Ai încredere în instinctele tale, îndepărtează-te rapid de acele persoane care îți fac rău, acordă prioritate bunăstării tale și dacă este necesar, căutați ajutor sau îndrumare profesională.
În momentul în care realizezi că relația ta prezintă semnale de alarmă serioase, abordează situația și ia măsuri adecvate pentru a te proteja pe sine. Fii atent la instinctele tale și observă semnele de avertizare care se întâmplă în relație. Acestea pot include abuz emoțional sau fizic, certuri constante, lipsă de încredere, infidelitate sau comportament de control.

Evaluați severitatea și frecvența semnelor de avertizare și examinați dacă acestea sunt modele în desfășurare sau incidente izolate. Evaluați modul în care acestea vă afectează bunăstarea generală. Între timp, cel mai bine este să inițiezi o comunicare sinceră și deschisă cu partenerul tău.

Trebuie să îți exprimi îngrijorările, discută cu el despre semnele de avertizare pe care le-ai observat și explică-i cum te fac aceste lucruri, să te simți. Oferă partenerului tău oportunitatea de a-și expune, punctul de vedere. Discutați cu un prieten de încredere, un membru al familiei sau un terapeut despre preocupările dvs.
Ele pot oferi un punct de vedere obiectiv și vă pot ajuta să obțineți claritate asupra situației. Stabilește limite clare care definesc ceea ce este acceptabil pentru tine și ce nu este, în relație.

Dacă nimic nu funcționează, trebuie să iei în considerare ajutorul profesional, în caz că semnele de avertizare persistă în ciuda eforturilor tale de a le rezolva sau dacă situația devine periculoasă sau abuzivă, luați în considerare solicitarea ajutorului profesional de la un terapeut de cuplu sau un consilier.

Reflecta asupra opțiunilor tale : Evaluează dacă relația este sănătoasă și îți aduce fericire și împlinire. Evaluează dacă merită să rămâi și să lucrezi la rezolvarea problemelor sau dacă ar fi mai sănătos să treci mai departe de relație. Nimeni și nimic nu poate fi mai important decât bunăstarea ta personală și sănătatea ta fizică și mentală.
Nu permite nimănui să treacă peste aceste lucruri. Decât într-o relație toxică, mai bine singură și liniștită. Ai încredere în instinctele tale și prioritizează-ți bunăstarea înainte de orice.


%d blogeri au apreciat: