DE CE SE PLÂNG BĂRBAȚII, CĂ NU ÎNȚELEG FEMEILE ?

DE CE SE PLÂNG BĂRBAȚII, CĂ NU ÎNȚELEG FEMEILE ?

Bărbații adesea se plâng că nu înțeleg femeile, pentru că modul de gândire și felul în care raționează bărbații și femeile sunt total diferite. Femeile se supără foarte des pe bărbați și sunt în stare să stea ore sau zile întregi bosumflate, iar bărbatul săracul nu știe ce a greșit ?
Dacă are curajul să întrebe, răspunsul este că nu are ‚’nimic’’ și continuă să stea supărată, considerând că este obligația bărbatului să ghicească ce problemă are ea. Doar că bărbatul este construit diferit de femeie și oricât s-ar chinui, nu este capabil să intuiască problema ei.
Lui trebuie să îi spui verde în față ce vrei și ce supărări ai, altfel, vei avea surpriza să stea în continuare nedumerit. Cu toate că suntem perfect conștienți de faptul că fiecare persoană este diferită și unică și difererențele apar în ce privește gândurile, emoțiile și comportamentul propriu, chiar și în cadrul aceluiaș sex, este totuși important să recunoaștem că aceste diferențe există în modul de gândire al bărbaților, vis-a-vis de cel al femeilor.

De-alungul istoriei, societatea a impus roluri și așteptări stricte de gen bărbaților și femeilor, consolidând anumite stereotipuri, care au rolul de-a perpetua noțiunea că rațiunea femeilor și cea a bărbaților sunt fundamental diferite.

Pe baza acestor stereotipuri bărbații sunt considerați : logici, raționali, simpli și orientați spre sarcini, în timp ce femeile sunt emoționale, complexe și concentrate pe relații. Aceste stereotipuri contribuie la percepția că femeile sunt misterioase și greu de înțeles.
Ceea ce multă lume nu știe, este faptul că, chiar și din punct de vedere anatomic creierul femeii și cel al bărbatului se prezintă diferit. Cele două emisfere ale creierului sunt legate între ele prin o serie de nervi, care alcătuiesc corpul calos.

Cu ajutorul acestor nervi, ca niște cabluri de electricitate, informația circulă de la o emisferă la alta. În cazul femeilor care au creierul mai mic ca dimensiune, decât cel al bărbatului, corpul calos este mai gros și are „ cu peste 30% mai multe legături între emisfere”, conform https://suada.ro/diferențe-de-gândire-între-femei-și-bărbați/

Deci, iată că avem explicația științifică a fenomenului și a diferențelor care apar în modul de gândire al bărbaților și al femeilor, diferențe care pot fi motive de conflict și neînțelegere. Dar indiferent de modul de gândire, fiecare persoană trebuie tratată și ascultată cu răbdare, înțelegere și deschidere, indiferent de sex.
Comunicarea și empatia sunt cele mai importante în relație și chiar dacă vedem diferit lucrurile, trebuie să ne ascultăm unul pe celălalt și să acceptăm punctul de vedere al celuilalt.
Oamenii, indiferent de sex, au experiențe, așteptări și moduri diferite de a se exprima, datorită mediilor din care provin, personalităților și convingerilor lor unice, precum și a destinului și istoricului lor.

Bărbații își exprimă frustrarea de a nu înțelege femeile, deoarece se luptă să relaționeze sau să empatizeze cu anumite aspecte ale experiențelor lor. Acest lucru s-ar putea datora presiunilor exercitate de societate, și faptului că unii bărbați nu sunt capabili să comunice corect și deschis cu soția lor.

De cele mai multe ori, problemele apar datorită faptului că bărbații nu au inteligență emoțională, iar femeile nu înțeleg, cum este, să nu ai inteligență emoțională. Ele se așteaptă ca bărbatul să perceapă, să simtă și să intuiască lucrurile așa cum o fac ele, dar bărbatul, nu este capabil să facă acest lucru.
Relațiile romantice, cele asumate, pot fi complexe, creând oportunități de neînțelegeri și comunicare greșită, a găsi un numitor comun în aceste relații, poate constitui o adevărată provocare. Bărbații se luptă să înțeleagă emoțiile partenerei sau să îi interpreteze intențiile, iar femeia uneori nu este în stare să înțeleagă efortul acestuia.
Aceste situații pot duce la frustrare și confuzie, exacerbând percepția că femeile sunt greu de înțeles. Îmbunătățind abilitățile de comunicare, angajându-se în ascultarea activă și punând sub semnul întrebării ipotezele, bărbații pot favoriza o mai bună înțelegere și pot rezolva eventualele lacune care pot apărea.
În același articol din https://suada.ro/diferențe-de-gândire-între-femei-și-bărbați se spune clar că „ vorbirea femeii este mai fluentă, iar acest lucru explică și capacitatea femeilor de a putea executa mai multe lucruri fără legătură aparentă între ele.
De unde și intuiția feminină. Bărbatul are mai puține conexiuni și de aceea creierul lui este configurat să facă un singur lucru o dată. Creierul lui este mai compartimentat. Dacă îi veți scana creierul în timp ce citește, veți constata că practic este surd. Nu-și poate păstra vigilența auditivă în același timp ce citește.”
Gândirea diferită a bărbaților și a femeilor, se manifestă pe diferite planuri și chiar dacă putem să le considerăm stereotipuri, sunt reale și chiar remarcabile:

1. Modul de-a rezolva problemele :

Studiile arată că bărbații adoptă adesea o strategie de rezolvare a problemelor mai lineară și mai orientată spre obiective, concentrându-se pe rezolvarea problemelor pe rând.

În același timp, femeile tind să fie mai holistice și să ia în considerare mai mulți factori simultan, în timp ce încearcă să găsească soluții. Bărbații sunt mai pragmatici, mai orientați spre rezolvarea problemelor și spre ținta urmărită, se pierd mai puțin în detalii.
2. Abilități de orientare în spațiu :
Se crede în general că bărbații au un avantaj evolutiv în ce privește abilitățile de orientare în spațiu, posibil din cauza influenței hormonilor masculini, precum testosteronul. Acest lucru poate duce la o performanță mai bună în activități precum orientarea sau citirea hărților.

Dacă bărbații au bune abilități de orientare în spațiu în general, acest lucru nu înseamnă că femeile nu au aceasta aptitudine de fel. Se întâlnesc persoane care au abilități mai remarcabile și mai puțin, distribuția acestor abilități variază în cadrul fiecărui gen în parte.

3. Abilități verbale și de învățare a limbilor starine :
Femeile tind să aibă fluența verbală, și dobândirea limbilor străine precum și abilitățile de scriere, mai dezvoltate decât bărbații.
În medie, fetele își dezvoltă adesea abilitățile lingvistice mai devreme decât băieții în timpul copilăriei și păstrează acest avantaj până la vârsta adultă. De asemenea, demonstrează o memorie verbală mai puternică și arată mai multă eficiență în utilizarea limbajului.

4. Inteligența emoțională este în schimb cea mai importantă abilitate a femeilor, care lipsește cu desăvârșire la bărbați :

Cercetările indică faptul că femeile au de obicei un nivel mai ridicat de inteligență emoțională, ceea ce implică capacitatea de a percepe și exprima emoțiile cu acuratețe, de a înțelege emoțiile și de a le regla. Nu te poți aștepta din partea unui bărbat, ca acesta să intuiască anumite sentimente ale femeii, unii bărbați sunt incapabili de acest lucru, iar femeile trebuie să înțeleagă acest fapt.

5. Asumarea riscurilor :
În general, s-a descoperit că bărbații își asumă mai multe riscuri decât femeile în diferite domenii. Cercetările sugerează că acest lucru ar putea fi parțial influențat de diferențele hormonale, socializare și așteptările societății asociate cu rolurile tradiționale de gen. Toate aceste diferențe sunt generalizări și trebuie să înțelegem că există o suprapunere semnificativă a stilurilor de gândire între sexe, dar există și mulți alți factori, cum ar fi educația, cultura și experiențele personale care pot modela și mai mult gândirea unei persoane, creând diferențieri mult mai mari.
Într-un cuplu în care există dragoste și înțelegere toate aceste diferențe datorate modului de gândire diferit a bărbaților față de femei, se pot soluționa cu răbdare, cu mult umor, afecțiune și înțelegere reciprocă.

 %d blogeri au apreciat: