FENOMENUL GHOSTING-ULUI ȘI MOTIVELE SALE

FENOMENUL GHOSTING-ULUI ȘI MOTIVELE SALE

Abia ai cunoscut pe cineva, ați petrecut două-trei săptămâni împreună, te-ai bucurat că poate-poate se înfiripă o relație romantică, dar partenerul tău dispare în neant, la fel de brusc și de misterios cum a apărut. Nu înțelegi unde ai greșit, cauți acele semne care ar fi trebuit să-ți prevestească plecarea lui inopinată și lipsită de explicație.
Vremurile în care trăim sunt tulburi pe toate planurile, iar în ce privește relațiile romantice, apar fenomene stranii, nu degeaba s-a dat denumirea de ‘’ Ghosting ‘’, acestui fenomen. Fantomele apar și dispar dintrodata, așa că acel iubit sau iubită care dispare din viața ta fără explicație și fără să fi comunicat în prealabil cu tine, realizează așa numitul Ghosting.
Ghosting-ul într-o relație romantică se referă la actul de a întrerupe brusc și neașteptat orice comunicare cu un partener fără nici o explicație sau avertizare. Acest lucru implică, de obicei, ignorarea apelurilor telefonice, a textelor și a altor forme de comunicare și, în esență, dispariția din viața celeilalte persoane fără urmă. Acest fenomen se poate manifesta în mai multe moduri:

1. Persoana care dispare, ignoră toate formele de comunicare cu cealaltă persoană. Aceasta încetează brusc să răspundă la apeluri, texte, E-mailuri și mesaje media sociale. Ia-o de unde nu-i, fără nicio explicație și dacă nu mai vrea să aibă niciun contact cu persoana părăsită, atunci dau pur și simplu block.

2. Ți-ai făcut planuri de excursie cu persoana iubită, poate chiar de vacanță și te pregătești cu ardoare să petreci o perioadă frumoasă cu iubitul sau iubita ta, dar aceasta contramandează în ultimul moment planurile și dispare din peisaj.
Ți-ai dat întâlnire cu omul iubit, dar acesta nu vine la întâlnire, iar mai apoi, nu îți răspunde la mesaje. Anularea planurilor sau neprezentarea la întâlnirile în prealabil discutate este una dintre strategiile ghosting-ului.

3. Evitarea contactului personal : Persoana poate evita în mod activ orice oportunitate de a se întâlni personal cu partenerul părăsit, făcându-i acestuia imposibilă derularea unei conversații, a unei discuții față în față despre această situație.

4. Trecerea rapidă la o altă relație. Persoana care practică Ghosting-ul poate începe să se întâlnească cu cineva nou, la scurt timp după ce și-a părăsit fără drept de replică fostul partener, lăsând cealaltă persoană să se simtă confuză și rănită.
În general, acest fenomen, poate fi o experiență dureroasă și confuză pentru persoana care este părăsită brusc, deoarece îi lasă cu întrebări fără răspuns și emoții nerezolvate. De asemenea, poate afecta încrederea de sine și comunicarea în relațiile viitoare.
Persoana părăsită va avea impresia că a greșit, fără să înțeleagă exact unde și fără să aibă posibilitatea de-a se explica, sau a cere explicații. În relațiile sale care vor urma, nu va avea încredere în sine, dar nici în viitorii parteneri, având mereu impresia că nu merită să fie iubit și că oricum va fi părăsită.

Dacă partenerul tău te-a părăsit de pe o zi pe alta, ceea ce înseamnă că a întrerupt brusc comunicarea și a dispărut fără explicații, poate fi o experiență dificilă și dureroasă. Iată câțiva pași pe care îi puteți face în această situație:

-Dați-le spațiu : Natura umană te determină să ceri explicații și pentru asta ești tentată să îl cauți în mod repetat, pentru a încerca să obții o explicație sau o încheiere a relației, dar este important să respectați decizia lor de a se distanța.
Dați-le ceva timp și spațiu pentru a-și rezolva sentimentele, dați-le timp să simtă lipsa voastră și să înțeleagă ce reprezentați în viața lor.
-Reflectați asupra relației : Acordați-vă timp pentru a reflecta asupra relației și încercați să înțelegeți ce ar fi putut duce la această despărțire bruscă. Au existat probleme nerezolvate sau probleme de comunicare care ar fi putut contribui la acest comportament?
-Cereți ajutor, cereți sprijin : Este important să vă sprijiniți pe prieteni, familie sau un terapeut pentru sprijin emoțional în această perioadă dificilă. Vorbind despre sentimentele care te încearcă, despre temerile și fricile tale și obținerea validării te poate ajuta să-ți procesezi emoțiile.
-Comunicați-vă sentimentele : Dacă reușiți să îi înfruntați față în față, comunica-ți-le modul în care acțiunile lor v-au făcut să vă simțiți. Exprima-ți-vă durerea și confuzia și cereți o explicație, dacă acest lucru, vă face să vă simțiți mai bine.
Dacă după un episod de Ghosting partenerul continuă să vă ignore sau prezintă un model de comportament lipsit de respect, poate fi necesar să setați limite și să luați în considerare încheierea relației. Nimeni nu trebuie să fie tratat cu lipsă de afecțiune, sau lipsă de respect.

Amintiți-vă, nu este vina ta dacă partenerul tău decide să te părăsească. În cele din urmă, este decizia lor și merită să fii tratat cu respect și onestitate într-o relație, indiferent care ar fi cauzele care i-au determinat să te părăsească. Majoritatea victimelor au impresia că au fost părăsite datorită lor, că ei sunt de vină pentru aceste lucruri, dar în realitate motivele pot fi complexe :

-Lipsa de comunicare : Atunci când unul sau ambii parteneri nu reușesc să comunice deschis și onest despre sentimentele, nevoile și preocupările lor, se poate crea confuzie și neînțelegeri care duc la separare.
-Frica de confruntare : Unele persoane pot recurge la ruperea relației ca o modalitate de a evita conflictul și confruntarea directă într-o relație, mai degrabă decât să abordeze problemele în mod direct.

-Lipsa de interes sau imaturitatea emoțională: Unii oameni nu pot avea maturitatea emoțională sau abilitățile de comunicare pentru a desfășura conversații dificile sau despărțiri, ceea ce îi conduce la părăsirea bruscă și fără explicații a partenerului, mai degrabă decât să se confrunte cu situația în mod direct.

-Frica de angajament: În unele cazuri, un partener poate decide să-l părăsească pe celălalt ca o modalitate de a evita să se angajeze într-o relație serioasă sau să se confrunte cu consecințele potențiale ale încheierii lucrurilor.
-Senzație de copleșire sau stres : Unele persoane pot să-și părăsească brusc partenerii, pur și simplu pentru că se simt copleșiți sau stresați în propria lor viață și nu au capacitatea emoțională de a gestiona o relație în acel moment.

Factori externi : Alți factori externi, cum ar fi credințele culturale, presiunile sociale sau problemele personale, pot contribui, de asemenea, la acest comportament ciudat în relație.

Indiferent cât de greu ar fi să porți greutatea deciziei unui partener care te-a părăsit, trebuie să înțelegi că aceste decizii nu sunt urmarea greșelilor tale, ci de cele mai multe ori oglinda nesiguranțelor și a lipsei de responsabilitate a partenerului și oricât de greu ar fi trebuie să pășești mai departe.
Dincolo de eșecuri, viața oricând îți poate oferi o rază de speranță.