LIMERENȚA, SAU AȘA ZISA FALSĂ ÎNDRĂGOSTEALĂ

LIMERENȚA, SAU AȘA ZISA FALSĂ ÎNDRĂGOSTEALĂ

Limerenţa este un termen folosit pentru a descrie atracţia fizică şi emoţională intensă pe care cineva o simte faţă de o altă persoană, nu este suficient de profundă să poată fi numită iubire, dar depășește în intensitate simpatia obișnuită.
Este adesea descrisă ca fiind o stare de infatuare, pentru că persoanele care suferă de limerență pot simți o serie de senzații fizice, cum ar fi creșterea frecvenței cardiace, transpirație, fluturi în stomac, și un sentiment general de emoție, atunci când se gândesc sau sunt în jurul obiectului afecțiunii lor.
Limerența se poate recunoaște și este prezentată de obicei, printr-o varietate de semne comportamentale și emoționale, care includ :
– infatuarea intensă : Senzație de emoții copleșitoare și obsesive față de o anumită persoană.
– idealizarea : Persoana care trăiește limerența, vede obiectul afecțiunii sale într-o lumină prea idealizată și perfectă, ignorând orice defecte sau imperfecțiuni.
– aspirația spre reciprocitate : Dorința de atenție, afecțiune și validare din partea persoanei care este obiectul atracției.
– gelozia extremă : Limerența determină persoana care exercită acest sentiment, să fie posesiv, să se simtă amenințat de rivali și de orice acțiune percepută ca o amenințare la adresa relației.
– visare și fantezii : Persoana afectată de efectele limerenței, petrece o perioadă semnificativă de timp gândindu-se la persoana care este obiectul îndrăgostirii sale și își imaginează scenarii viitoare în legătură cu aceasta.
– oscilarea între extremele emoționale : Experimentarea unor maxime emoționale intense atunci când lucrurile merg bine în relație și minime extreme atunci când există eșecuri sau respingere.
– dificultate în concentrarea asupra altor aspecte ale vieţii : Consumul de gânduri şi sentimente cu privire la obiectul afecţiunii, în detrimentul altor responsabilităţi sau relaţii.

În general, limerenţa se caracterizează printr-o obsesie atotcuprinzătoare, încărcată emoţional, faţă de o altă persoană, care poate fi atât antrenantă, cât şi supărătoare. Infatuarea intensă este o emoție puternică și consumatoare de tot, care poate prelua complet gândurile și sentimentele unei persoane. Adesea implică sentimente de admirație, dorință și atașament față de o anumită persoană.

Cei care se confruntă cu o infatuare intensă se pot gândi în mod constant la persoana respectivă, visând cu ochii deschiși la ea și simțind o dorință puternică de a fi aproape de ea.
Acest tip de infatuare poate fi atât de copleșitoare încât poate întuneca judecata persoanei care trăiește limerența și produce idealizarea persoanei, care este obiectul afecțiunii trăite.

În aceste situații, sunt vizibile doar calitățile persoanei respective și se pot ignora defectele. Acest lucru poate duce la o viziune distorsionată a relației și la așteptări nerealiste despre modul în care cealaltă persoană se simte sau se va comporta.

Infatuarea intensă poate provoca, de asemenea, simptome fizice, cum ar fi bătăi puternice de inimă, palmele transpirate și fluturii în stomac atunci când se gândesc sau interacționează cu obiectul afecțiunii.
Dorința de a fi cu persoana admirată, poate fi atât de puternică încât poate fi dificil să vă concentrați pe orice altceva sau să vă angajați în activități zilnice normale. În timp ce infatuarea poate fi motivantă, de asemenea poate deveni chiar periculoasă dacă nu este controlată.
Poate duce la un comportament riscant, codependență și chiar sentimente de lipsă de valoare sau respingere dacă afecțiunea nu este reciprocă. Este important pentru cei care se confruntă cu o infatuare intensă să facă un pas înapoi, să-și evalueze sentimentele și să caute sprijin, dacă este necesar, pentru a se asigura că emoțiile lor sunt sănătoase și echilibrate.

Idealizarea într-o relație romantică poate duce adesea la așteptări nerealiste și dezamăgire atunci când realitatea nu se încadrează în imaginea perfectă care a fost creată în minte. Când cineva este idealizat, defectele și imperfecțiunile sale sunt trecute cu vederea sau respinse, lăsând doar o percepție distorsionată și exagerată a cine este persoana respectivă, cu adevărat.

Această tendință de a idealiza un partener poate fi determinată de o varietate de factori, cum ar fi sentimentele de infatuare, nesiguranță și dorință de împlinire emoțională. Când suntem îndrăgostiți, este firesc să ne concentrăm asupra calităților partenerului nostru și să minimizăm trăsăturile negative ale acestuia.
Cu toate acestea, această viziune idealizată a partenerului nostru poate fi dăunătoare pe termen lung. Ea stabilește așteptări nerealiste care sunt imposibil de îndeplinit pentru oricine, inclusiv persoana care este idealizată. Când defectele și imperfecțiunile inevitabile ale partenerului ies la lumină, pot duce la dezamăgire, resentimente și chiar la terminarea relației.
Pentru a avea o relație sănătoasă și împlinită, este important să ne vedem partenerul așa cum este cu adevărat, cu toate imperfecțiunile și defectele sale. Este important să avem așteptări realiste și să comunicăm deschis și onest despre nevoile și preocupările noastre. Recunoscând și acceptând defectele partenerului nostru, putem construi o conexiune mai puternică și mai autentică.
Limerența poate determina suferință, atunci când nu există reciprocitate și acest lucru se întâmplă des. Pentru a manifesta reciprocitate într-o relație, este important să comunici deschis și sincer cu cealaltă persoană despre sentimentele și dorințele tale. Cea mai bună cale este exprimarea liberă a sentimentelor, relatarea faptului că pentru tine, atenția, afecțiunea și validarea sunt foarte importante.
Pe de altă parte, arată apreciere partenerului tău, pentru atenția, afecțiunea și validarea primite și arată-i prețuirea ta. Comunică-i partenerului sau partenerei tale, care îți sunt nevoile, limitele și așteptările tale în relație.
Nu toată lumea își poate exprima sentimentele în același mod sau în același ritm, pentru asta, trebuie să ai răbdare să îi oferi celeilalte persoane timp să iți răsplăteasca sentimentele.

Construiește legături emoționale puternice cu partenerul tău prin experiențe comune, conversații profunde și prezența ta atunci când acesta are nevoie. Una dintre caracteristicile cele mai particulare ale fazei de limerență este starea de visare și fanteziile legate de persoana care este obiectul obsesiei.

De cele mai multe ori persoana care trăiește limerența, stă lungi perioade de timp visând cu ochii deschiși la acea persoană și imaginându-și acțiuni de iubire în legătură cu aceasta. Unii pot dezvolta o preocupare bolnăvicioasă în direcția persoanei respective, creând un panou vizual sau un jurnal în care își reprezintă visele și fanteziile, decupează imagini, scriu citate sau desenează imagini care reprezintă viitorul ideal cu obiectul obsesiei sale.
Toată această obsesie, toate aceste stări de visare, vor produce mai devreme sau mai târziu, la dificultăți de concentrare asupra altor aspecte ale vieţîi, iar consumul de gânduri şi sentimente cu privire la obiectul afecţiunii, mai devreme sau mai târziu vor duce la situații din care nu vei mai vedea ieșire. Singura soluție de-a ieși din acest efect distrugător al limerenței, este revenirea la neutralitate.

Dar acest lucru necesită un efort conștient pentru a lăsă deoparte concentrarea asupra acelei persoane și trimiterea ei asupra altor aspecte ale vieții proprii, cum ar fi munca, hobby-urile și relațiile cu prietenii și familia. Implicați-vă în activități care vă ajută să rămâneți prezenți în momentul actual, cum ar fi meditația, yoga sau exerciții de respirație profundă.

Acest lucru vă poate ajuta să vă liniștiți mintea și să vă redirecționați atenția departe de gândurile asupra persoanei.
Dacă singur nu reușești, caută sprijin : Vorbește cu un prieten de încredere, un membru al familiei sau un terapeut despre luptele tale cu concentrare asupra altor aspecte ale vieții.

Concentrați-vă asupra propriei persoane, odihniți-vă suficient, mâncați bine, faceți sport, angajați-vă în activități care vă aduc bucurie și relaxare.

Acordați-vă ceva timp pentru a reflecta asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru voi în viață, în afară de obiectul afecțiunii voastre.
Prin implementarea acestor strategii, puteți începe să vă îndepărtați atenția de obiectul afecțiunii și să creați o viață mai echilibrată și mai împlinită.


%d blogeri au apreciat: